Kína bespájzolhat titkosított információkból

2021 november 29., hétfő 17:42

Bespájzolhatnak szupertitkosított információkból a kínai hekkerek, vélik a Booz Allen Hamilton tanácsadócég elemzői, akik szerint az így megszerzett, jelenleg még feltörhetetlen titkosítással védett adatbázisok - például fegyverrendszerek tervrajzai, vagy fedett titkosszolgálati ügynökök listái - a kvantumszámítástechnika fejlődésével idővel törhetővé válnak.

A kvantumalapú dekódolás a vártnál sokkal gyorsabban eljöhet, írták a "Kínai fenyegetés a kvantumérában" című jelentésükben, vagyis szerintük azzal, hogy a kínai hekkerek már most bespájzolnak a jelenleg még feltörhetetlen titkosítással védett adatokból, jelentős helyzeti előnybe kerülhetnek a kvantumszámítástechnika felvirágzásával.

"Egyre gyakrabban lophatnak majd el hosszú életű titkosszolgálati információkat, mint például a biometrikus adatok, a fedett ügynökök és legendáik [fedőtörténeteik], vagy a fegyverrendszerek tervrajzai" - írták az elemzők, akik szerint az ilyen, korábban használhatatlannak tűnő titkosított adatbázisok egyre inkább "állami hekkerek" célpontjaivá válhatnak.

Igaz, mindehhez azt is hozzáteszik, hogy 2030 előtt aligha valószínű, hogy a legmodernebb titkosítással védett információkat feltörhetnék. Szerintük egy évtizednyire lehetünk ugyanis attól, hogy a kvantumszámítástechnika előnyei meghaladják a jelenleg használt klasszikus számítástechnikáét. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt