Kína bespájzolhat titkosított információkból

TECH
2021 november 29., 17:42

Bespájzolhatnak szupertitkosított információkból a kínai hekkerek, vélik a Booz Allen Hamilton tanácsadócég elemzői, akik szerint az így megszerzett, jelenleg még feltörhetetlen titkosítással védett adatbázisok - például fegyverrendszerek tervrajzai, vagy fedett titkosszolgálati ügynökök listái - a kvantumszámítástechnika fejlődésével idővel törhetővé válnak.

A kvantumalapú dekódolás a vártnál sokkal gyorsabban eljöhet, írták a "Kínai fenyegetés a kvantumérában" című jelentésükben, vagyis szerintük azzal, hogy a kínai hekkerek már most bespájzolnak a jelenleg még feltörhetetlen titkosítással védett adatokból, jelentős helyzeti előnybe kerülhetnek a kvantumszámítástechnika felvirágzásával.

"Egyre gyakrabban lophatnak majd el hosszú életű titkosszolgálati információkat, mint például a biometrikus adatok, a fedett ügynökök és legendáik [fedőtörténeteik], vagy a fegyverrendszerek tervrajzai" - írták az elemzők, akik szerint az ilyen, korábban használhatatlannak tűnő titkosított adatbázisok egyre inkább "állami hekkerek" célpontjaivá válhatnak.

Igaz, mindehhez azt is hozzáteszik, hogy 2030 előtt aligha valószínű, hogy a legmodernebb titkosítással védett információkat feltörhetnék. Szerintük egy évtizednyire lehetünk ugyanis attól, hogy a kvantumszámítástechnika előnyei meghaladják a jelenleg használt klasszikus számítástechnikáét. (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.