Az Oxfordi Egyetem még nem látott bizonyítékot arra, hogy az omikron legyőzné az oltásokat

járvány
2021 november 30., 18:10
comments 1

Nincs bizonyíték arra, hogy a meglévő vakcinák ne nyújtanának védelmet az omikron variáns ellen – közölte az Oxfordi Egyetem, miközben a tudósok az új Covid-19 mutációt vizsgálják.

„Annak ellenére, hogy az elmúlt évben megjelentek új változatok, a vakcinák továbbra is nagyon magas szintű védelmet nyújtanak a súlyos betegségek ellen, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az omikron ettől eltérő lenne” – közölte az egyetem.

Boris Johnson megkapta az AstraZeneca első oltását 2021. március 19-én.
photo_camera Boris Johnson megkapta az AstraZeneca első oltását 2021. március 19-én. Fotó: Frank Augstein/AFP

A BioNTech és a Pfizer vakcinája valószínűleg erős védelmet nyújt az új omikron variáns által okozott súlyos betegségek ellen – mondta a BioNTech vezérigazgatója a Reutersnek.

Korábban a Moderna vezérigazgatója azt mondta, lehet, hogy a vakcinák kevésbé védenek majd az omikron variánstól, de adatok híján ezt még nem tudjuk biztosan. (Bloomberg, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.