Börtönbe zárták egy török ellenzéki párt alapítóját, amíg tart a bírósági eljárása

2021 november 30., kedd 5:15

„Politikai és katonai kémkedéssel” vádolják Metin Gürcant, a török Demokrácia és Haladás Pártja (DEVA) nevű ellenzéki tömörülés egyik alapítóját. Hétfőn a bíróság elrendelte, hogy küldjék börtönbe, amíg tart a büntetőeljárás.

Gürcan, aki valaha tagja volt a török fegyveres erőknek, Ali Babacannak segített létrehozni a DEVA-t 2020 márciusában. Babacan korábban miniszterelnök-helyettes és miniszter is volt Erdogan elnök kormányában.

Erdogan elnök Fotó: HALIL SAGIRKAYA/Anadolu Agency via AFP

A török állami hírügynökség szerint a rendőrség arra kíváncsi, milyen kapcsolatot ápol Gürcan különböző, Ankarában élő külföldi diplomatákkal. Babacan azt mondta, még nem teljesen tiszták a nyomozás részletei, de „a végsőkig” támogatják Gürcant, aki elmondása szerint nyilvános információkból dolgozik, nincs hozzáférése semmilyen államtitokhoz.

Babacan korábban azt mondta, a hatalom a gazdasági válságról akarja elterelni a figyelmet Gürcan őrizetbe vételével. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt