Nagy István: A Nestlé átadja a szerencsi kakaó védjegyét és a „piros masnis cica” ábrás védjegyet Szerencsnek

élelmiszer
2021 november 30., 19:38
comments 4

Stratégiai szerepet tölt be a hazai élelmiszeripar a magyar gazdaságban, és míg tavaly éves szinten 7 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában 13,5 százalékkal nőtt az ágazat termelési értéke – mondta Nagy István Szerencsen a védjegyhasználati megállapodás aláírásán.

Az agrárminiszter azt mondta, Szerencsen évszázados múltra tekint vissza a cukor- és édesipar. Néhány klasszikus termék a mai napig kapható: például a Szerencsi Retró szelet, a Macskanyelv, az Állat ABC és Vár csokoládék meg a különleges, kézzel készített konyakmeggy.

Ezek a termékek már a Szerencsi Bonbon Kft.-hez kötődnek, ami az 1996-os alapításától kezdve azért dolgozik, hogy a nagy szaktudást, odaadást és tapasztalatot kívánó helyi édességgyártást megmentsék, és ezzel együtt ápolják és öregbítsék a város hírnevét – mondta.

photo_camera Fotó: Mengyi Roland/Facebook

2018 decemberében jelentették be, hogy az édességeknél a Szerencsi védjegy használatát a Nestlé átengedi a Szerencsi Bonbon Kft.-nek, így ismerve el azt a szolgálatot, amit a vállalkozás a szerencsi édességgyártás tradíciójának megőrzése érdekében végez. A miniszter közölte, hogy most újabb döntés született: a nemzetközi cég ugyanis a Szerencsi védjegy használatát és a márkához kötődő „piros masnis cica” ábrás védjegy tulajdonjogát átadja Szerencs városának, a település pedig annak használatát ingyenesen biztosíthatja a Szerencsi Bonbon Kft.-nek.

A családi vállalkozás most három telephelyen 150 főt foglalkoztat, de a Szerencsi csokoládé védjegyének használatával és a hozzáadott érték üzleti eredményeivel, akár további munkahelyeket is teremthet – mondta.

Nagy István arról is beszélt, hogy a magyar élelmiszeriparban kb. 11 ezer termékvédjegy van, emellett több mint 40, minőséget tanúsító védjegy. Ezek kiemelt szereppel bírnak, hiszen a márkanév, a logó, a színhasználat mind azt a célt szolgálják, hogy az adott termékek egyediek, könnyen megkülönböztethetők legyenek és garanciát jelentsenek a minőségre. A Szerencsi ezt már közel 100 éve tudatosan használja termékei megkülönböztetésére, így ha bárki meglátta és a mai napig meglátja a levédett logót, a különböző ábrákat, akkor biztos lehet abban, hogy a megszokott minőséget fogja kapni a pénzéért – mondta Nagy.

A Nestlé Hungária közölte, hogy a Nestlé 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. A cég Magyarországon három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában összesen több mint 2400 embert foglalkoztat.

A Nestlé szerencsi gyárának éves kapacitása meghaladja a 40 ezer tonnát, amivel a gyár a Nestlé meghatározó, 30 exportpiacot ellátó kávé- és kakaóitalpor gyártási központja Kelet-Közép-Európában – írták.

Az elmúlt években a Nestlé 9 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a térségben, ennek 76 százalékát a szerencsi üzemre fordította. A 2021 őszén bejelentett büki beruházásával a cég már 185 milliárd forintot meghaladó értékben fektet be, és továbbra is hosszú távú magyarországi jelenléttel tervez.

A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, ezek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.