Az elmúlt években több száz külföldön letartóztatott tajvanit adtak át Tajvan helyett Kínának

külföld
2021 december 01., 14:16

Egy emberi jogi szervezet jelentése szerint az elmúlt években több mint 600 külföldön letartóztatott tajvani embert deportáltak Kínába.

A 2016 és 2019 közötti médiajelentések alapján a Safeguard Defenders szerint a deportálásokat „Tajvan szuverenitásának aláásására” és „Peking külföldi befolyásának megerősítésére használták”, és azzal vádolták Kínát, hogy „levadászta” ezeket a tajvaniakat.

A magát független nemzetnek tartó Tajvan régóta ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldön letartóztatott tajvaniakat vissza kell küldeni a szigetre. Peking viszont Tajvant szakadár tartománynak tekinti, ami Kína része.

A spanyolországi székhelyű csoport szerint a Kínába küldött tajvaniaknak „nincsenek ott gyökereik és családjaik”, és Kínában üldöztetés és súlyos emberi jogi visszaélések veszélye fenyegeti őket.

A Safeguard Defenders szerint több ország megsérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket a Pekinggel kötött kiadatási szerződések betartásakor, a legtöbb tajvani embert Spanyolország és Kenya toloncolta ki Kínába. Kenyában 2016-ban a hatóságok megvédték a döntésüket, hogy Kínába küldték kínaiak és tajvaniak egy csoportját (akik közül néhányat felmentettek), mondván, az afrikai ország nem ápol diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal.

photo_camera Illusztráció: Philip Fong/AFP

2017-ben Tajvan többször is megpróbált tárgyalni a kambodzsai hatóságokkal , hogy vonják vissza néhány tajvani Kínának való kiadatását, de nem jártak sikerrel.

Kína a múltban azzal érvelt, hogy a tajvani gyanúsítottakat bizonyos esetekben ki kellene adni Kínának, mivel az áldozataik között a szárazföldi Kínában élő kínaiak is voltak.

A jelentés nem közölt információt a Kínának kiadott tajvaniak sorsáról, de a kínai tévében legalább két embernek kellett nyilvánosan bocsánatot kérnie. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.