Járvány: 192 újabb áldozat, erősen közelíti a halálozási átlag a tavalyi második hullám csúcsát

járvány
2021 december 01., 08:46
comments 3

192 újabb áldozata van a koronavírus-járványnak, az elmúlt egy hétben átlagosan 171 halálesetet jelentettek. Ebben a hétnapos mutatóban nagyon közel vagyunk a tavaly őszi második hullám csúcsához (176).

link Forrás

Az EU-átlaghoz képest lakosságarányosan kiemelkedően magas a magyarországi halálozás hétnapos mozgóátlaga.

link Forrás

A legsúlyosabb állapotban lévő koronavírus-fertőzöttekről is kedvezőtlen adat jött. Hétfőn azért zuhant nagyot a lélegeztetőgépen lévők száma, mert az operatív törzs módosított a kórházak adatszolgáltatási kötelezettségén. Ez a statisztikai csökkenés még kedden is éreztette a hatását, de mára még így is nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma 513-ról 562-re.

link Forrás

A kórházban lévők száma ugyanakkor 50-nel csökkent, 7 596-ról 7 546-ra. Egy napból még korai lenne elkiabálni bármit. Legutóbb majdnem két hónapja csökkent a kórházban kezeltek száma, de az csak egy egynapos jelenség volt, utána meredek növekedés kezdődött.

link Forrás

Az új fertőzöttek száma furcsán alakul. Továbbra is jóval magasabb az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga minden korábbi hulláménál. Tegnap 11 152 új koronavírusos került be a statisztikába.

Ami kedvező adat, hogy ez alacsonyabb szám, mint egy hete (12 637), sőt az eheti három jelentés összesítése alapján is kiolvasható a számokból, hogy megállt az új fertőzöttek számának a növekedése (ezen a héten 992-vel kevesebb új fertőzöttet jelentettek, mint egy héttel korábban). Ez mindenképpen jó hír lenne. Csakhogy jóval kevesebb, 14 299 tesztet végeztek, mint egy hete.

Vagyis kevesebb teszttel találtak kevesebb új fertőzöttet.

Az látszódott az elmúlt hetek adataiból is, hogy a fertőzöttek számának növekedési üteme csökkenni kezdett. A statisztika szerint most valóban platózik, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a látványosan kevesebb teszt miatt nagyon magas, 36 százalékos az összes teszten belül a pozitív tesztek aránya.

link Forrás

A keleti megyékben valószínűleg már túl vannak a járvány csúcsán, most nyugaton erősebb a negyedik hullám: Zala és Vas megyében napi rekordon van az új fertőzöttek száma.

link Forrás

Az oltási hét múlt heti lendülete - hiába hosszabbították meg erre a hétre is a lehetőséget, hogy időpontfoglalás és online regisztráció nélkül lehet felvenni az oltást - kifulladni látszik.

6 129 első oltást adtak be tegnap, jóval kevesebbet, mint egy hete.

link Forrás

Ugyanez látszik a harmadik oltásoknál is. Kevesebben vették fel (43 698), mint egy hete (103 631), de kicsit többen, mint az oltási hetet megelőzően.

link Forrás

Eddig összesen 6 132 549-en kaptak első oltást, közülük 5 847 405-en másodikat, 2 559 096-en már a harmadik oltást is felvették.

Tegnapi adat: a 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 57 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 38 százalékos. A 18 év felettiek 70,8 százaléka kapott eddig legalább egy oltást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.