Nők jogairól és humanitárius válságról tárgyalt az amerikai kormány a tálibokkal

külföld
2021 december 01., 12:33

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az afganisztáni tálib kormány képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége - közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségbeli humanitárius problémák megoldására. A tálib kormány képviseletében Amír Hán Muttaki külügyminiszter vett részt a tárgyaláson.

A megbeszélésen az amerikai küldöttség hangot adott az afganisztáni emberi jogi visszaélésekről szóló jelentések miatti aggodalmainak, és sürgette, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak védelmében. Az amerikai fél ismételten kérte azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket olyan kormányzat kialakítására, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetik magukat.

Az amerikai tárgyalók kiálltak a lányok és nők oktatáshoz való joga, sürgetve, hogy a tálibok tartsák magukat erre vonatkozó vállalásaikhoz. A tálibok ezzel kapcsolatban - az amerikai közlemény szerint - nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre a nemzetközi közösséggel, és üdvözölték azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a lányok oktatásba történő bekapcsolódásának ellenőrzését célozzák.

Amir Hán Mutakki, a tálib afgán kormány külügyminisztere
photo_camera Amir Hán Mutakki, a tálib afgán kormány külügyminisztere Fotó: FAROOQ NAEEM/AFP

Abdul Kahar Balkhi afgán külügyi szóvivő a Twitteren azt írta: "a két delegáció politikai, gazdasági, közegészségügyi, oktatási és biztonsági kérdéseket, valamint a szükséges banki és kincstári szolgáltatások biztosítását vitatta meg". Az afgán küldöttség sürgette az afganisztáni pénzeszközök befagyasztásának feltétel nélküli feloldását, a feketelisták és szankciók megszüntetését, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a humanitárius kérdéseket válassza el a politikától.

Washington az afgán központi bank mintegy 9,5 milliárd dollárnyi számláját fagyasztotta be. A nemzetközi segélyektől függő gazdaság összeomlott, a köztisztviselők hónapok óta nem kapnak fizetést, az államkincstár pedig nem tudja kifizetni az importot - emlékeztetnek hírügynökségek. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank is felfüggesztette afganisztáni tevékenységét, visszatartva a segélyeket és az IMF által augusztusban kibocsátott 300 millió eurós tartalékot.

Az ENSZ ügynökségei arra figyelmeztettek, hogy 23 millió afgánt, a lakosság több mint felét, a globális felmelegedés okozta aszály és a gazdasági válság együttes hatása miatt ezen a télen éhínség fenyegeti.A tárgyaláson az amerikai fél fenntartotta határozott álláspontját az afgán kormány elleni szankciók kérdésében, de kijelentette, hogy lépéseket tesz az afgán nép megsegítésére - nyilatkozta kedden Ned Price amerikai külügyi szóvivő. Az Egyesült Államok emlékeztette a tálibokat arra a vállalásukra, hogy nem engedélyezik a terrorista szervezetek működését az országban, és garantálják a biztonságos utazást az országot elhagyni kívánó amerikai állampolgárok számára. Felszólított továbbá a 2020 februárjában Afganisztánban elrabolt amerikai állampolgár, Mark Frerichs szabadon bocsátására.

A tálibok "pozitívnak" minősítették a dohai tárgyalásokat, és elmondták, hogy Muttaki a katari fővárosban találkozott az Afganisztánban akkreditált japán és német nagykövetekkel is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.