Hónapokon belül az EU-n belüli fertőzések fele az omikrontól lehet

járvány
2021 december 02., 19:28

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), az Európai Unió közegészségügyi hivatalának csütörtöki bejelentése szerint a koronavírus omikron nevű variánsa pár hónapon belül az Európán belüli fertőzések feléért lehet felelős, írja a Reuters. Súlyos omikronos esetet még mindig nem jelentettek a régióból.

A csütörtökön közzé tett becslést arra alapozták, hogy az omikron az eddigi információk alapján rendkívül hatékonyan terjedhet. Hogy pontosan mennyire hatékonyan, azt még mindig nem lehet egyértelműen megmondani, de a WHO koronavírusos ügyekért felelős vezetője, Maria van Kerkhove szerdán azt mondta, hogy napokon belül biztos eredmények birtokában lehetnek ezzel kapcsolatban.

Csütörtökön a francia kormány vezető tudományos tanácsadója, Jean-Francois Delfraissy is azt mondta, hogy az omikron akár már januárra kiszoríthatja a delta variánst.

A kontinensen egyelőre 79 esetet fedeztek fel. A megfertőzöttek fele tünetmentes volt, míg a másik fele csak enyhe tüneteket mutatott. Sem súlyos láza, sem kórházi ellátást igénylő tünete nem volt egyetlen ismert fertőzöttnek sem. Ugyanakkor számíthat az is, hogy az ismert esetek közül azoknál, akiknél részletesebb adatok is rendelkezésre állnak, kiderült, hogy többségük fiatal és oltott volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.