Madárinfluenza miatt számoltak fel egy tenyészpulyka-állományt Békés megyében

belföld
2021 december 2., 9:08

Madárinfluenzát mutatták ki egy ötezres tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. Hogy a betegség ne terjedjen tovább, megkezdték a telep felszámolását. A Nébih tájékoztatása szerint a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát kedden azonosították a kondorosi telepen, ahol a dolgozók vették észre, hogy több madár is elpusztult. Szerdán a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyú teteméből is kimutatták a madárinfluenza H5N1 altípusát.

A Nébih idén először november 12-én jelentette, hogy egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében kimutatták a madárinfluenza vírusát. November 17-én két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolták a vírus jelenlétét. Egy császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsát, valamint egy jászszentlászlói, 620 egyedből álló hízólúd állományt már felszámoltak.

November 22-én Csongrád-Csanád és Békés megyében is megjelent a vírus. A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál pedig a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatták ki a madárinfluenza H5N1 altípusát, két nappal később Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is több tízezer kacsát meg tyúkot kellett leölni. December 1-jén szintén madárinfluenza miatt kellett felszámolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát, ahol 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt