Pert nyertek a környezetvédő civilek Tihanyban, a polgármester vérig van sértődve

balaton
2021 december 02., 15:41

A Veszprémi Törvényszék úgy határozott, a tihanyi Kenderföldeknél létesítendő Balatoni Kapura vonatkozó környezetvédelmi engedélyek nem megfelelőek, így a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak ismételt környezetvédelmi eljárásban kell vizsgálnia, hogy a beruházásnak milyen hatásai lesznek a természetre.

A tihanyi Kenderföldek területén több nagy beruházást is terveznek, ezek egyike a Balatoni Kapu a révnél, ahol látogatóközpontot és parkolót építettek volna. A bíróság döntése értelmében a fejlesztés nem kezdődhet el 2022-ben, így Tihany elesik a beruházásra szánt támogatástól is.

„Nem adjuk fel, tovább fogunk küzdeni a terveinkért” - kommentálta a bíróság döntését csütörtökön Tihany polgármestere.

photo_camera Fotó: Tihany Hivatalos Oldala/Facebook

Tósoki Imre a település hivatalos Facebook-oldalán BREAKING NEWS (sic!) címmel posztolta közleményét, melyben arról ír, a civilek tevékenységének köszönhetően így most elesett a község az 1,1 milliárdos támogatástól, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség a projektre ítélt meg.

„Az önkormányzat a terveket a jogszabályok által előírt módon, az érdekeltekkel egyeztette. A megvalósítással kapcsolatban nemleges, elutasító vélemény egyetlen hatóságtól sem érkezett” - írja a polgármester. A közleményben állítja, a tervekről beszámoltak a helyi fórumokon, cikket jelentettek meg a helyi lapban, és a civil szervezetekkel is egyeztettek.

„Idén nyáron a sajtóban itt-ott megjelenő cikkekre és az azokban felvetett kérdésekre érdemi válaszokat adtunk”

- írja Tósoki.

Ezután arról ír, a fejlesztések miatt aggódó, „Révbe érünk” nevű egyesület és a beruházó között közvetítői szerepet vállalt, ezért

„a nyár közepén 'az itt élők egy csoportjától' induló kampányt kicsit meglepőnek, elkésettnek és nem kellően tájékozottnak éreztem”

- írja, utalva többek közt az egyesület által szervezett tüntetésre, amiről mi is beszámoltunk.

link Forrás

Közleménye alapján a helyi civilek, a környezetvédők és a település vezetése nagyon eltérő véleményen vannak a természetvédelemről, Tósoki ugyanis azt írja, a parkoló megépítése miatt nem fog károsodni az élővilág, csupán az invazív zöld juharok kivágását tervezték. „Környezetvédelmi okokból a parkoló csak részben kap szilárd burkolatot, és területén ugyanannyi őshonos fát ültetünk el, mint a parkolóhelyek száma” - írja.

„Azt gondolom, hogy a jelen állapot kialakulásáért komoly felelősséget viselnek a projekt ellenzői is. A késlekedés bizonytalanná teszi a megvalósítást, és ez hátrányos minden Tihanyban élő és ide érkező vendég számára. Szerencsésebb és messze célravezetőbb lett volna, ha aggályaikat még a döntések előtt fogalmazzák meg, és jobban átgondolják, mérlegelik fellépésük negatív következményeit – amelyeket most mindnyájan viselni fogunk” - zárja írását.

Tihany főépítésze korábban a területről úgy beszélt, az „kínjában erdősült be”, illetve hogy a természetvédelmi hatóságok és az újságírók is csak nehezítik a fejlesztéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.