Tusk: Az Európai Néppárt szívesen látja Márki-Zay Péter mozgalmát, majd pártját

2021 december 2., csütörtök 12:40

Csütörtöki tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartott a lengyel Donald Tusk, az EPP elnöke és Márki-Zay Péter, az egyesült magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje,

ahol Tusk tényként beszélt arról, hogy a Néppárt a tagjai közé várja MZP mozgalmát. Illetve a remélhetőleg győztes választások után a pártját.

Az esemény itt nézhető vissza.

Az EP legnagyobb, polgári jobbközép frakciójának vezetője szerint fontos, hogy a kereszténydemokrata értékeket vallók együtt védjék meg az alapvető európai értékeket. A demokrácia, a jogállam megvédése miatt minden ezeket fontosnak tartó erőnek össze kell fognia - szögezte le a lengyel politikus, aki a sajtóeseményen nem rejtette véka alá, hogy Orbán Viktorban, illetve a lengyel PiS-ben látja az európai értékek fenyegetőit.

Közös nyelven beszélünk - mondta Tusk, előrevetítve, hogy az európai kereszténydemokraták a választási kampányaik során is együtt fognak működni.
Márki-Zay Péter első megszólalásakor ezt emelte ki, hogy Magyarországon nemcsak a kereszténydemokraták, de az egész ellenzék összefogott a korrupció, a megfélemlítés és az egypártrendszer ellen, a baloldaliaktól a liberálisokon át a nemzeti radikálisokig.

Bár Magyarország és Lengyelország helyzete sok szempontból hasonló, vannak különbségek: Lengyelország gazdaságilag is sokkal jobban áll, folyamatosan zárkózik fel az uniós átlagszinthez, míg az Orbán-rezsim ebben megrekedt, a járványkezelésben pedig megbukott - fejtegette Márki-Zay. Aki szerint a demokratikus magyar ellenzék legfőbb ellensége az autokrata Orbán-rezsim. MZP szerint világos, hogy Orbán Putyin érdekeit képviseli, miközben a magyar választók 80 százaléka az Unióban maradna.

Amikor egy lengyel újságíró megkérdezte, hogy MZP mit ajánlana a lengyel ellenzék figyelmébe a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként, a politikus az előválasztást nevezte meg. Mint olyan eseménysorozatot, amivel a magyar ellenzék annak ellenére képes volt irányítani a közbeszédet, hogy a magyar közszolgálati média elhallgatta azt, őt pedig győztes jelöltként meg sem interjúvolták.

Tusk azt fejtegette, hogy a Néppárt elnökeként mindent megtesz, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyar demokraták oldalán. A lengyel jobbközép politikus szerint a magyar és a lengyel kormánypártban az a közös, hogy pénzt, reményt és álmokat lopnak a népüktől.

MZP ezután arról beszélt, hogy az Unió vezetőivel tárgyalva azért lobbizott, hogy Magyarország továbbra is kapja meg az uniós támogatásokat, de úgy, hogy azok ne az Orbán-család és a fideszes oligarchák zsebében végezzék, hanem eljussanak a magyar néphez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt