Zombitüzek égnek a hó és jég alatt a Föld leghidegebb lakott pontján

2021 december 2., csütörtök 8:07
1

Most éppen mínusz 42 fok van a szibériai Ojmjakonban, a Föld leghidegebb lakott pontján, ahol a mínusz hatvanfokos hőmérséklet sem szokatlan. De a hír nem ez, hanem az, hogy egy Szemjon Szincsev nevű helyi fickó levideózta, hogy a vastag hó- és jégréteg alatt ilyen hidegben is füstölve ég a tőzeg.

Ez volt az a környék, ahol idén májusban először lobbantak fel a szibériai Jakutföldön 8 millió hektárnyi erdőt és más növényzetet elpusztító erdőtüzek.

Szincsev a Siberian Timesnak elmesélte, hogy több hasonló, lappangva hosszú ideig égő zombitüzet ismer a könyéken. A név onnan jön, hogy az ilyen tüzek gyakran halhatatlannak tűnnek: maga Szincsev is ismer olyat a közelben, ami négy évig égett, hogy végül a tavaszi nagy esők és hóolvadás oltsák ki. De mivel a négy év alatt a terület alól teljesen kiégett az errefelé szokásos tőzegréteg, a talaj behorpadt, és a zombitűz helyén a hóolvadékból egy tó keletkezett. Ilyen csinos tó:

Fotó: Semen Sivtsev/The Siberian Times/Semen Sivtsev/The Siberian Times


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt