Zombitüzek égnek a hó és jég alatt a Föld leghidegebb lakott pontján

időjárás
2021 december 02., 08:07

Most éppen mínusz 42 fok van a szibériai Ojmjakonban, a Föld leghidegebb lakott pontján, ahol a mínusz hatvanfokos hőmérséklet sem szokatlan. De a hír nem ez, hanem az, hogy egy Szemjon Szincsev nevű helyi fickó levideózta, hogy a vastag hó- és jégréteg alatt ilyen hidegben is füstölve ég a tőzeg.

link Forrás

Ez volt az a környék, ahol idén májusban először lobbantak fel a szibériai Jakutföldön 8 millió hektárnyi erdőt és más növényzetet elpusztító erdőtüzek.

Szincsev a Siberian Timesnak elmesélte, hogy több hasonló, lappangva hosszú ideig égő zombitüzet ismer a könyéken. A név onnan jön, hogy az ilyen tüzek gyakran halhatatlannak tűnnek: maga Szincsev is ismer olyat a közelben, ami négy évig égett, hogy végül a tavaszi nagy esők és hóolvadás oltsák ki. De mivel a négy év alatt a terület alól teljesen kiégett az errefelé szokásos tőzegréteg, a talaj behorpadt, és a zombitűz helyén a hóolvadékból egy tó keletkezett. Ilyen csinos tó:

photo_camera Fotó: Semen Sivtsev/The Siberian Times/Semen Sivtsev/The Siberian Times


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.