Katonai parádéval búcsúztatták el Angela Merkelt

külföld
2021 december 03., 05:18
comments 1
photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Fáklyás, zenés katonai parádéval búcsúztatta el a német hadsereg csütörtök este Angela Merkelt. A német hadsereg, vagyis a Bundeswehr díszzászlóalja és katonazenekara a védelmi minisztérium főépületének (Bendlerblock) udvarán tartott felvonulást a kancellárnak, aki – 5860 napi munka után – az új szövetségi kormány december 8-i hivatalba lépésével távozik tisztségéből.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A koronavírus-járvány miatt csak keveseket hívtak meg, körülbelül ötven ember vett részt a parádén, köztük a négy Merkel-kormány összes minisztere.

Angela Merkel beszédében azt mondta, a demokráciát meg kell védeni a gyűlölködés, az erőszak és a félretájékoztatás ellen, és erélyesen fel kell szólalni mindenhol, ahol tagadják a tudomány felismeréseit, összeesküvés-elméleteket terjesztenek és gyűlöletet keltenek. „A demokráciához az is szükséges, hogy a demokraták toleranciájának legyenek határai, mégpedig ott, ahol a gyűlölködést és az erőszakot elkezdik az érdekérvényesítés helyénvaló, legitim eszközének tekinteni.” Ezután a kereszténydemokrata politikus szerencsét és sok sikert kívánt utódjának, a szociáldemokrata Olaf Scholznak.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Katonai búcsúztatás leköszönő államfőnek, kancellárnak és védelmi miniszternek jár Németországban. A parádé szerenád nevű részében a zenekar az ünnepelt által választott műveket adja elő. Az ünnepeltek három darabot kérhetnek. Angela Merkel a Grosser Gott, wir loben dich (Nagy isten, dicsérünk téged) című ökumenikus keresztény német templomi dalt, a legnagyobb német filmsztárok és sanzonénekesek között számon tartott, 2002-ben elhunyt Hildegard Knef Für mich soll's rote Rosen regnen (Záporozzanak rám vörös rózsák) című dalát és a disszidálás után, még az NSZK-ban világhírűvé vált keletnémet punkénekes, Nina Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (Elfelejtetted a színes filmet) című dalát választotta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.