A tenger tömegsír, a menekülteket koncentrációs táborba zárjuk

egyház
2021 december 4., 12:10
comments 2
photo_camera Gyerekek köszöntik a pápát az athéni reptéren Fotó: HANDOUT/AFP

Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Ciprusra és Görögországba, a több helyszínt érintő út egyik kiemelkedő témája a migráció.

A látogatás előtt bemutatott videóban a pápa „hatalmas temetőként” írta le a Földközi-tengert az Európába tartó bevándorlók és menekültek ezreinek halála miatt.

Cipruson felszólította a híveket, hogy „ne tekintsék a sokszínűséget az önazonosságra leselkedő veszélynek”. A latin rítusú egyház „a migráns testvérek jelenlétének köszönhetően sokszínű”, és a „különböző etnikumok és kultúrák igazi találkozóhelye”.

„Testvéri egyházra van szükség”, és „nem kell úgy éreznünk, hogy a másság veszélyt jelent az identitásra” - mondta a pápa, aki óvott a félelemtől, amely szerinte bizalmatlanágot szül, és „előbb vagy utóbb háborúhoz vezet”.

photo_camera 2016-ban a görög pátriárkával közösen dobtak koszorút a tengerbe, ahogy a sírokba szokás Fotó: NIKOS LIBERTAS/SOOC via AFP

Egy ciprusi templomban Ferenc pápa meghatódottságának adott hangot, amikor fiatal menekültek tanúságtételeit hallotta, majd Pál apostol Efezusiakhoz írt levelét idézte: „Ezért már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten családjának tagjai”.

„Isten álma egy békés világ, ahol fiai testvérként élnek egymás mellett. Isten a ti álmaitokon keresztül beszél hozzánk”

- mondta a négy menekült tanúságtevőnek Ferenc pápa. Arra hív minket, hogy egy falak nélküli emberiségért munkálkodjunk, ahol különbözőségeikre büszke, kiengesztelődött embertársak élnek együtt.

photo_camera A pápa az azóta már leégett Moria tábor lakóival találkozik Leszboszon 2016-ban Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Az egyházfő ezek után beszédet tartott, de néhány ponton félretette az előre megírt szöveget. Emlékeztette a hallgatóságot, milyen sokan kérdezgetik még ma is, hogyan történhetett meg, hogyan jöhettek létre a náci koncentrációs táborok és a sztálinista gulagok.

„Testvéreim, ez ma is megtörténik”

- utalt a líbai menekülttáborokra, ahová az EU visszatoloncolja az elfogott bevándorlókat. „Koncentrációs táborokban kötöttek ki, ahol a nőket eladják, a férfiakat megkínozzák és az embereket rabszolgává teszik.”

Az athéni reptéren hagyományos görög népviseletbe öltözött gyerekek fogadták a pápát, köztük egy afrikai fiú és egy filippínó lány. A tervek szerint az egyházfő ellátogat a Leszbosz szigetén kialakított táborba is. (Vatican News, Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt