Drágult a fenyőfa, idén akár 20 százalékkal többe kerülhet

gazdaság
2021 december 6., 7:42
comments 1

Akár 10-20 százalékot is emelkedhet idén a fenyőfa ára, mondta az InfoRádiónak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Az áremelkedés egyik oka, hogy emelkedtek a szállítási költségek, emellett hatással van rá az euróárfolyam, és drágább a növény nevelése is.

Korábban méterárra adták a fenyőfát, de annak érdekében, hogy a drágulás ne legyen olyan látványos, egyre gyakrabban darabárat határoznak meg az árusok - mondta Orlóci. Szerinte érdemes utánaszámolni, hogy a darabár reális-e vagy sem.

photo_camera Karácsonyfának szánt fenyőfák Somogy megyében, egy ültetvényen. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Hazánkban kb. kétmillió fenyőfát termelnek és szállítanak piacra évente, emellett jelentős az import is, mintegy 4-500 ezer fa, főként nordmann jegenyefenyő érkezik külföldről. Most erre van a legnagyobb kereslet, és ezt a fajtát nem lehet Magyarországon megfelelő minőségben megtermelni. A korábban népszerű ezüstfenyő szinte teljesen kikopott a kínálatból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt