Januártól nem lehet futárcéggel kiküldeni az online rendelt gyógyszereket

2021 december 6., hétfő 6:06
12

Nehéz helyzetbe hozhatja a gyógyszertárak egy részét, hogy januártól csak gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens szállíthatja házhoz a vény nélküli készítményeket, írja a Népszava.

A lap által bemutatott Hertelendy Márta például tíz éve készít különböző krémeket saját receptúra alapján, amire kutatás-fejlesztési támogatást is kapott. Webáruházából az ország egész területéről lehet rendelni, a készítményeket futárcéggel küldi házhoz.

A törvénymódosítás értelmében jövőre neki vagy kollégájának kellene terítenie a csomagokat Veszprém megyéből, amit elképzelhetetlennek tart. Attól fél, ha nem lazítanak a szabályokon, falusi patikáját is kénytelen lesz bezárni. Igaz, annyiban speciális a helyzete, hogy ezeket a készítményeket nem adhatja tovább másik gyógyszertárnak, muszáj közvetlenül értékesítenie őket.

Sorban állók egy gyógyszertár előtt Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Mostanra minden ötödik patikának van internetes gyógyszerforgalmazási engedélye, és az elmúlt 2-3 évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. A járvány tovább fokozta az érdeklődést, a második és harmadik hullámban havi 300 ezer megrendelést is leadtak, ami a szokásos szám kétszerese.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt