Rákaptak a magyarok a lakáshitelre

2021 december 6., hétfő 5:42
7

Több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások, ami kiugró, 40,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy az év első tíz hónapjában az új lakáshitel-szerződések átlagos havi összege meghaladta a 108 milliárd forintot. A devizahiteles korszak csúcspontja óta nem volt példa hasonlóra.

A lakáshitelek állománya október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés. A lap szerint az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Fotó: 123RF/Antonio Guillem

Az MNB adatai szerint a hazai háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt, az év első tíz hónapjában 70,5 százalék volt az ilyen kölcsönök aránya.

A felújítási céllal felvett kölcsönök aránya is nőtt, feltehetően az Otthonfelújítási program következtében is. Az év első tíz hónapjában 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak erre a célra, ami a teljes állomány 8,2 százaléka, szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt