Szájnyalogatózás, elmebetegezés, semmibe vett halottak - Orbánt kérdezték a Parlamentben

POLITIKA
2021 december 06., 15:25
comments 20

Bár a hétfői parlamenti ülésnap csúcsa az volt, amikor Orbán miniszterelnök kifejtette, hogy aki azt állítja, hogy nálunk sokkal többen halnak meg covidban lakosságarányosan, mint máshol Európában - ami egyébként objektív tény - , az ezzel azt mondja, hogy nálunk rosszul dolgoznak az egészségügyi dolgozók, az azonnali kérdések órája ezen kívül is lendületes produkciónak bizonyult.

A jobbikos Jakab Péter jelzőzésekben és személyeskedésben gazdag azonnali kérdésében Orbánt azzal a 2008-as kijelentésével próbálta szembesíteni, miszerint "a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak." (A forint árfolyama a napokban történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben.)

A miniszterelnök a válaszában - hasonlóan a nap korábbi fideszes megszólalóihoz - válaszadás helyett a 2010. előtti baloldali kormányokat ekézte, akik elvették a 13. havi nyugdíjat és “devizahitel-csapdába csalták a családokat”.

Jakab erre a “papírkájából a száját nyalogatva” válaszoló Orbánról beszélt, akinek a hatalom “elvette a józan eszét”. Amire Orbán azzal vágott vissza, hogy a baloldal el akarja törölni a rezsicsökkentést és az ellenzék programja az áremelkedés programja. Annak ellenére mondta ezt, hogy épp most szabadult el az infláció igen rég tapasztalt mértékben. Talán emiatt fejezte be Orbán a válaszát azzal a poénnal, hogy “sajnos ön ide nem ülhet át”, mármint Jakab a fideszesek közé a parlamenti patkóban.

A következő ellenzéki kérdező az MSZP-s Harangozó Tamás volt, aki arról faggatta Orbánt, hogy normálisnak tartja-e, hogy a kormány inkább megsemmisített 5 milliárd forint értékű, kábé egymillió darab PCR-tesztet ahelyett, hogy ingyen odaadták volna mondjuk az iskoláknak.

Orbán erre előbb azt mondta, hogy “a PCR-teszt semmin sem segít. Az oltás, az segít.” Majd arról beszélt, hogy a PCR-teszteket tényleg megsemmisítették, de ez szerinte természetes, mert ilyen a készletgazdálkodás, a lényeg az, hogy minden védekezéshez szükséges dologból legyen elegendő.

Harangozó egyetértett azzal, hogy az oltás tényleg a legfontosabb. De szégyennek nevezte, hogy a velünk közel egyforma lakosságú Ausztriában harmadannyian haltak meg, például mert ingyenesek a tesztek.

Mint a miniszterelnöki választ részletező friss cikkünkben megírtuk, Orbán erre azt a meghökkentő tézist fejtette ki, hogy aki megemlíti a halálozási adatokat, az ezzel azt állítja, hogy a magyar egészségügy dolgozói dolgoznak rosszul.

Az MSZP-s Szakács László arról azonnali kérdezte Orbánt, hogy van-e felelőse a “két vállra fektetett” forintárfolyamnak és a magas inflációnak, ami magasabb, mint a környező országokban.

Orbán erre azt válaszolta, hogy egész Európában magas az infláció, ezért nem fair a jegybankot hibáztatni (bár Szakács addig nem hibáztatta a jegybankot.) Miután válasz helyett előbb többedjére is megismételte, hogy az ellenzék szerinte eltörölné a rezsicsökkentést, azt is elismerte, hogy “részben igaz”, amiről Szakács beszél, majd felsorolta, hogy a kormány szerinte mit tesz az infláció ellen. Ebből az derült ki, hogy a miniszterelnök értelmezésében a választások előttre beígért minimálbér-emelés és a 13. havi nyugdíj hasonló visszaadása mind inflációcsökkentő lépések, csakúgy mint az, hogy folytatnák a rezsicsökkentést.

Az egyik legabszurdabb csörte az LMP-s Schmuck Erzsébet és a miniszterelnök között zajlott. Schmuck nyitásnak nem személyeskedett, hanem idézett. Méghozzá a JóKor című, minden magyar nyugdíjas postaládájába bedobott kormánypropaganda-magazin legutóbbi számának miniszterelnöki bevezetőjéből. Ebben Orbán többek között a következőket írta:

“2010-ben Magyarország Kormánya (...) úgy döntött, a nyugdíjak vásárlóértékét meg kell őrizni, s ha az ország gazdasági teljesítménye ezt lehetővé teszi, akkor a gazdasági növekedés eredményeiből a magyar nyugdíjasoknak is részesülniük kell. (...) ezért tudtunk az elmúlt években többször is magas összegű nyugdíjprémiumot fizetni."

Schmuck - hazugozás nélkül, ám a valóságnak megfelelően - arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjprémiumról szóló törvényt nem az Orbán-hanem a Bajnai-kormány fogadtatta el, még 2009-ben.

Majd megkérdezte, hogy mit tesz a kormány azért, hogy a jövő évre ígért nyugdíjemelés megegyezzen a tényleges inflációval, ne csak a korábban tervezett alacsonyabbal.

Orbán erre azzal válaszolt, hogy “önök kormányoztak”, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat. Ehhez képest Schmuck pártja, az LMP sohasem kormányzott a története során, és még csak éppen hogy megalakult, néhány hónapos, jelentéktelen parlamenten kívüli erő volt, amikor a Bajnai-kormány a nyugdíjügyi döntéseit hozta.

De Orbán a végén azt is kibökte, hogy mivel az infláció jövőre tényleg több lehet, mint a tervezett 3 százalék, januárban 3 helyett 5 százalékot emelnek a nyugdíjakon.

A párbeszédes Tordai Bence arról beszélt, hogy egymillió főre vetítve nálunk az EU-átlag 4,5-szerese a covid-halálozás, alig van tesztelés, miközben inkább megsemmisítettek 1 millió darab, 5 milliárdot érő tesztet, közben légszennyezés miatt évi 13 ezer magyar hal meg, az elmúlt 4 évben 940, főleg kis falvakban élő idős magyar fagyott halálra, és évi 47 ezer ember hal meg elkerülhető okokból. A kérdése az volt, hogy Orbán a választásokig tesz-e valamit a magyarok életéért.

Orbán egyetlen számot sem cáfolt tételesen, cserébe az egészségügyi dolgozók elleni “gusztustalan támadásnak” minősítette a releváns statisztikák felidézését. Szerinte a magyar egészségügy nincs szétverve, hanem az ellenzék uszít az oltás ellen. Hasonló csúcspont volt, amikor egyetlen bővített mondaton belül vádolta meg azzal Orbán az ellenzéket, hogy semmilyen, a védekezéssel kapcsolatos szavazásban nem működött együtt a kormánnyal, majd emlegette fel, hogy az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény esetében az ellenzékiek a kormánnyal szavaztak.

Ennyire futja? Az egészségügyi dolgozók háta mögé bújni szánalmasan gyenge eresztés - reagált Tordai. Orbán viszontválasza? Az ellenzékiek szerinte el akarják adni a budapesti Városházát.

A rendkívül elkeserítő azonnalikérdés-fesztivál humoros csúcspontja egyértelműen az volt, amikor az igen alacsony pedagógusbérekre rákérdező jobbikos Ander Balázs arról beszélt volna, hogy a legatyásodott oktatási rendszer mennyire nem érdekli a gyerekeiket drága magániskolákba járató NER-parazitákat, de parazita helyett először véletlenül parizert mondott.

Orbán szerint a pedagógusok joggal kérnek emelést, és jövőre 10 százalékos emelést, választási Fidesz-győzelem esetén meg még többet ígért nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.