Tíz év polgárháború alatt helyre kis narkóállam lett Szíriából

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 7., kedd 5:06
2

Új narkóállam emelkedett fel az elmúlt években a Földközi-tenger partvidékén, Európa közvetlen szomszédjában. A tíz éve tartó polgárháború dúlta Szíriában az elmúlt években az ország fő bevételi forrása az illegális drogkereskedelem lett, amit a New York Times oknyomozása alapján gyakorlatilag az ország diktátora, Bassár el-Aszad és családja tart kézben a hadsereg egyik leghűségesebb elitegysége, a 4. páncélos hadosztály segítségével. A páncéloshadosztály katonái a droglaborok és a csempészútvonalak védelmétől a szállításig mindenben részt vesznek. Ez nem csoda, a hadosztály parancsnoka Maher el-Aszad, az elnök öccse, egyben Szíria egyik legnagyobb hatalmú embere.

Ezt a fotót a szíriai állami hírügynökség hozta nyilvánosságra 2021. november 30-án, bizonyítandó, hogy a hatóságok igenis fellépnek a drogkereskedelem ellen. Állítólag 525 kiló, Szaúd-Arábiába szánt tablettát foglaltak le. Fotó: -/AFP

A 4. páncélos hadosztály érintettsége a drogkereskedelemben a környező országokban annyira köztudomású, hogy a szomszédos Jordánia Közbiztonsági Izgatgatósága drogfelderítési részlegének vezetője, Haszán al-Kudah ezredes már pusztán a hadosztály alakulatainak jelenlétét veszélyforrásként értékelte a jordán határ térségében. "A 4. hadosztály uralta területeken, a védelmük alatt captagon-gyárak működnek" - mondja.

Captagon. A fenetilin nevű amfetaminszármazékot a német Degusa AG 1961-ben kezdte ezen a márkanéven forgalmazni, a kor orvosi zsargonjában túlmozgásosnak nevezett, ma figyelemhiányos hiperaktivitásban (ADHD) szenvedőként diagnosztizált gyerekek kezelésére, mígnem 1986-ra a világ nagy részén be nem tiltották a forgalmazását, mert a szer erős függőséget tud okozni. A közel-keleten azonban népszerű maradt, 2013-ban pedig már a "háború drogjaként" cikkeztek róla, annyira széles körben terjedt el Szíriában a sokoldalú polgárháború minden frontján harcolók körében.

Ahol ekkora a kereslet, ott a kínálat is megjelenik. A polgárháború dúlta országban gyakorlatilag minden adott volt az illegális drogkereskedelem felfuttatásához. Akadt elég munkanélkülivé vált gyógyszerész, és elég felszerelés a harcok miatt bezárt gyógyszergyárakban. A romok között szépen sarjadtak a kisüzemek, ahol a kikevert porokat présekkel pasztillákká formázhatták, belenyomva a Captagon márkavédjegyét, az egymásra tükrözött, így két félholdat formázó C betüket, amikről a cucc az arab becenevét kapta: abu hilalain, vagyis a kétholdas.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt