Tíz év polgárháború alatt helyre kis narkóállam lett Szíriából

külföld
2021 december 07., 05:06
comments 2

Új narkóállam emelkedett fel az elmúlt években a Földközi-tenger partvidékén, Európa közvetlen szomszédjában. A tíz éve tartó polgárháború dúlta Szíriában az elmúlt években az ország fő bevételi forrása az illegális drogkereskedelem lett, amit a New York Times oknyomozása alapján gyakorlatilag az ország diktátora, Bassár el-Aszad és családja tart kézben a hadsereg egyik leghűségesebb elitegysége, a 4. páncélos hadosztály segítségével. A páncéloshadosztály katonái a droglaborok és a csempészútvonalak védelmétől a szállításig mindenben részt vesznek. Ez nem csoda, a hadosztály parancsnoka Maher el-Aszad, az elnök öccse, egyben Szíria egyik legnagyobb hatalmú embere.

Ezt a fotót a szíriai állami hírügynökség hozta nyilvánosságra 2021. november 30-án, bizonyítandó, hogy a hatóságok igenis fellépnek a drogkereskedelem ellen. Állítólag 525 kiló, Szaúd-Arábiába szánt tablettát foglaltak le.
photo_camera Ezt a fotót a szíriai állami hírügynökség hozta nyilvánosságra 2021. november 30-án, bizonyítandó, hogy a hatóságok igenis fellépnek a drogkereskedelem ellen. Állítólag 525 kiló, Szaúd-Arábiába szánt tablettát foglaltak le. Fotó: AFP

A 4. páncélos hadosztály érintettsége a drogkereskedelemben a környező országokban annyira köztudomású, hogy a szomszédos Jordánia Közbiztonsági Izgatgatósága drogfelderítési részlegének vezetője, Haszán al-Kudah ezredes már pusztán a hadosztály alakulatainak jelenlétét veszélyforrásként értékelte a jordán határ térségében. "A 4. hadosztály uralta területeken, a védelmük alatt captagon-gyárak működnek" - mondja.

Captagon. A fenetilin nevű amfetaminszármazékot a német Degusa AG 1961-ben kezdte ezen a márkanéven forgalmazni, a kor orvosi zsargonjában túlmozgásosnak nevezett, ma figyelemhiányos hiperaktivitásban (ADHD) szenvedőként diagnosztizált gyerekek kezelésére, mígnem 1986-ra a világ nagy részén be nem tiltották a forgalmazását, mert a szer erős függőséget tud okozni. A közel-keleten azonban népszerű maradt, 2013-ban pedig már a "háború drogjaként" cikkeztek róla, annyira széles körben terjedt el Szíriában a sokoldalú polgárháború minden frontján harcolók körében.

Ahol ekkora a kereslet, ott a kínálat is megjelenik. A polgárháború dúlta országban gyakorlatilag minden adott volt az illegális drogkereskedelem felfuttatásához. Akadt elég munkanélkülivé vált gyógyszerész, és elég felszerelés a harcok miatt bezárt gyógyszergyárakban. A romok között szépen sarjadtak a kisüzemek, ahol a kikevert porokat présekkel pasztillákká formázhatták, belenyomva a Captagon márkavédjegyét, az egymásra tükrözött, így két félholdat formázó C betüket, amikről a cucc az arab becenevét kapta: abu hilalain, vagyis a kétholdas.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.