16 év után, mától új kancellárja van Németországnak

2021 december 8., szerda 9:55
2

A Bundestag hivatalosan is megválasztotta Németország új miniszterelnökét, a szociáldemokrata Olaf Scholzot. A lépés nem váratlan, a szeptemberi választásokon győztes szociáldemokraták már hetekkel ezelőtt megegyeztek a koalícióról a zöldekkel és a liberálisokkal, így a mai szavazás javarészt már csak formalitás volt.

Olaf Scholzot (b2), Németország újonnan megválasztott kancellárját párttársa, Rajnapfalz miniszterelnöke, Malu Dreyer ölelgeti a Bundestagban. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Mégis, egy új korszak kezdete is, hiszen Scholz elődje, Angela Merkel 16 év után távozik a hatalomból. Merkel távozása se váratlan, ő már jóval az idei választások előtt bejelentette, hogy a ciklus végén mindenképpen távozik. A választáson aztán az is eldőlt, hogy nem a 16 éven át kormányzó kereszténydemokrata párt, a CDU adja majd az új kancellárt, mert a párt csupán a szavazatok 24,1 százalékát szerezte meg, így második helyre szorult a 25,7 százalékot szerző szociáldemokraták mögött. Az előző választáshoz képest a szociáldemokraták 5,2 százalékpontot erősödtek, a CDU viszont 8.8 százalékpontot gyengült.

Egyedül egyik párt sem tudott volna kormányt alakítani. A szociáldemokraták így végül a választás harmadik és negyedik helyezettjével, a baloldali Zöldpárttal és a negyedik helyezett, piacpárti liberálisokkal léptek koalícióra. (Via MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt