16 év után, mától új kancellárja van Németországnak

külföld
2021 december 08., 09:55
comments 2

A Bundestag hivatalosan is megválasztotta Németország új miniszterelnökét, a szociáldemokrata Olaf Scholzot. A lépés nem váratlan, a szeptemberi választásokon győztes szociáldemokraták már hetekkel ezelőtt megegyeztek a koalícióról a zöldekkel és a liberálisokkal, így a mai szavazás javarészt már csak formalitás volt.

Olaf Scholzot (b2), Németország újonnan megválasztott kancellárját párttársa, Rajnapfalz miniszterelnöke, Malu Dreyer ölelgeti a Bundestagban.
photo_camera Olaf Scholzot (b2), Németország újonnan megválasztott kancellárját párttársa, Rajnapfalz miniszterelnöke, Malu Dreyer ölelgeti a Bundestagban. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Mégis, egy új korszak kezdete is, hiszen Scholz elődje, Angela Merkel 16 év után távozik a hatalomból. Merkel távozása se váratlan, ő már jóval az idei választások előtt bejelentette, hogy a ciklus végén mindenképpen távozik. A választáson aztán az is eldőlt, hogy nem a 16 éven át kormányzó kereszténydemokrata párt, a CDU adja majd az új kancellárt, mert a párt csupán a szavazatok 24,1 százalékát szerezte meg, így második helyre szorult a 25,7 százalékot szerző szociáldemokraták mögött. Az előző választáshoz képest a szociáldemokraták 5,2 százalékpontot erősödtek, a CDU viszont 8.8 százalékpontot gyengült.

Egyedül egyik párt sem tudott volna kormányt alakítani. A szociáldemokraták így végül a választás harmadik és negyedik helyezettjével, a baloldali Zöldpárttal és a negyedik helyezett, piacpárti liberálisokkal léptek koalícióra. (Via MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.