A Pfizer szerint három vakcina véd az omikronnal szemben

járvány
2021 december 08., 16:28
comments 2

A Pfizer és a BioNtech cégek szerint három adag az oltásukból kellő védelmet jelent a Sars-Cov-2 vírus legújabb variánsával szemben is. A gyógyszergyártók mindezt egy nemrég befejezett laboratóriumi vizsgálat alapján állítják, bár hozzátették, még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy biztosat tudjanak állítani arról, mennyire hatékony az oltás az omikronnal szemben.

A Pfizer/BioNTech-vizsgálat és egy szakmai bírálaton át még nem esett dél-afrikai kutatás eredményei is arra mutatnak: a Pfizer oltása kevesebb antitestet termel az omikon variánssal, mint a koronavírus eredeti változatával szemben. A gyógyszergyártó szerint viszont a harmadik oltás 25-szörösére növeli az antitestek számát, így hasonló védelmet nyújt az új mutáció ellen, mint két oltás az eddigi variánsok esetén. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy más oltóanyagok – így a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcinája – mennyire védenek az új variáns esetén.

A Pfizer azt is bejelentette, hogy már dolgozik egy kifejezetten az omikron elleni vakcinaváltozat kifejlesztésén, amelyet 100 napon belül akár szállítani is tudnak az oltópontokra. A WHO vezetői közölték, nem tűnik úgy, hogy az omikron jobban ki tudná kerülni a vakcinák jelentette védelmet, mint a vírus eddigi változatai, így nincs okunk feltételezni, hogy az eddig alkalmazott oltások ne védenék meg az omikronnal fertőzötteket a súlyos megbetegedéstől. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.