Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A Pfizer szerint három vakcina véd az omikronnal szemben

járvány
2021 december 8., 16:28
comments 2

A Pfizer és a BioNtech cégek szerint három adag az oltásukból kellő védelmet jelent a Sars-Cov-2 vírus legújabb variánsával szemben is. A gyógyszergyártók mindezt egy nemrég befejezett laboratóriumi vizsgálat alapján állítják, bár hozzátették, még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy biztosat tudjanak állítani arról, mennyire hatékony az oltás az omikronnal szemben.

A Pfizer/BioNTech-vizsgálat és egy szakmai bírálaton át még nem esett dél-afrikai kutatás eredményei is arra mutatnak: a Pfizer oltása kevesebb antitestet termel az omikon variánssal, mint a koronavírus eredeti változatával szemben. A gyógyszergyártó szerint viszont a harmadik oltás 25-szörösére növeli az antitestek számát, így hasonló védelmet nyújt az új mutáció ellen, mint két oltás az eddigi variánsok esetén. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy más oltóanyagok – így a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcinája – mennyire védenek az új variáns esetén.

A Pfizer azt is bejelentette, hogy már dolgozik egy kifejezetten az omikron elleni vakcinaváltozat kifejlesztésén, amelyet 100 napon belül akár szállítani is tudnak az oltópontokra. A WHO vezetői közölték, nem tűnik úgy, hogy az omikron jobban ki tudná kerülni a vakcinák jelentette védelmet, mint a vírus eddigi változatai, így nincs okunk feltételezni, hogy az eddig alkalmazott oltások ne védenék meg az omikronnal fertőzötteket a súlyos megbetegedéstől. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt