Magyarországon szinte már csak azok oltatnak, akik már kétszer oltattak

járvány
2021 december 08., 08:16
comments 2
link Forrás

A harmadik oltás az új második oltás: az elmúlt napok statisztikái alapján egészen elenyésző már a második oltásra jelentkezők száma - első oltásért már hónapok óta nincs tülekedés. Kedden az Operatív Törzs friss tájékoztatása szerint mindössze 4082-en kapták meg a védőoltás első, és csupán 3963-an a második dózisát, közben a harmadik oltást 34201-en adatták be. Magyarán az átoltottsági arány lényegében nem változik, csak a már beoltottak erősítenek a védelmükön.

link Forrás

Más tekintetben a friss adatok a korábbiaknál kedvezőbben alakultak. Alacsony, mindössze 6849 az újonnan azonosított fertőzöttek száma, bár ezt az adatot erősen torzítja, hogy valamiért a járvány tetőzésekor csaknem harminc százalékkal kevesebb tesztet végeznek, mint egy héttel korábban. A pozitív tesztek aránya igy kiugróan magas, 30,9 százalék, messze fölötte a WHO által ajánlott öt százalékos küszöbnek.

link Forrás
link Forrás

Ennél több következtetés levonására alkalmas adat, hogy öt százalékkal csökkent a kórházi ápolásra szoruló betegek száma keddhez képest. Jelenleg 7206 embert ápolnak kórházban, közülük 607-en, a keddinél 11-gyel kevesebben szorulnak invazív lélegeztetésre (az operatív törzs nemrég változtatott a lélegeztetettek nyilvántartásán, és már csak az invazív lélegeztetésre szorulók adatait közli).

link Forrás

Európai összevetésben mindazonáltal még mindig tragikus a magyar járványhelyzet, messze itt a legmagasabb az elmúlt öt hétben a koronavírusos halálozások aránya:

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.