Már lehet regisztrálni a kisebb gyerekeket is oltásra

járvány
2021 december 08., 10:43
comments 4

Mától megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához is.

Pár fontos dolog, mert nem feltétlenül kézenfekvő a rendszer, különösen a mailcímekkel:

  • első körben csak regisztráció lesz, az időpontfoglalásra majd pár nap múlva lesz lehetőség (majd ugyanott, ahol eddig)
  • az a mailcím nem jó, amivel a szülők korábban regisztráltak, másikat kell használni vagy újat csináltatni, ráadásul több gyerek után mindegyik után külön-külön (Hivatalosan: A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni.)
  • arra nem érkezik visszajelzés, ha a regisztráció sikeres
  • ha majd lehet jelentkezni az oltás időpontjára is, azt csak az érvényesen regisztrált szülők tehetik majd meg

Egy tanács, ami működhet, ha nem akar valaki létrehozni még egy rakás mailcímet. Ha gmailes vagy, akkor a meglévő címed bármelyik karaktere közé szúrj be egy pontot, így ugyanarra a fiókra több alias email cím is létrehozható, mind ugyanoda érkezik majd.

A gyerekeket kórházi oltópontokon (ide lehet majd időpontot foglalni nemsokára) vagy a házi gyermekorvosoknál oltják majd (itt nyilván érdemes konzultálni, de ehhez is kell a gyerekek regisztrációja). Egy ampullában 10 gyermek oltásához elég vakcina lesz, a háziorvosoknak úgy kell megszervezniük az oltást, hogy ha kinyitják az ampullát, azt a 10 adagot be is kell adni.

December 15-étől kezdődik az 5-11 évesek oltása, Pfizerrel. A vakcina hatóanyaga ugyanaz, mint a felnőtté, de az adagolása és így a kiszerelése is más.

Az első ütemben 138 ezer adag vakcina érkezik, ennek a felét használják el, a másik felét elteszik a három héttel későbbi második adagra. Vagyis 69 ezer gyerek kaphatja majd meg az első hullámban az oltást, de rendszeresen érkeznek majd új szállítmányok. (Ebben a korosztályban 646 ezer gyerek van.)

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását az Európai Unióban. Ehhez új szállítmányok érkeznek.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 39 százalékos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.