Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Már lehet regisztrálni a kisebb gyerekeket is oltásra

járvány
2021 december 8., 10:43
comments 4

Mától megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához is.

Pár fontos dolog, mert nem feltétlenül kézenfekvő a rendszer, különösen a mailcímekkel:

  • első körben csak regisztráció lesz, az időpontfoglalásra majd pár nap múlva lesz lehetőség (majd ugyanott, ahol eddig)
  • az a mailcím nem jó, amivel a szülők korábban regisztráltak, másikat kell használni vagy újat csináltatni, ráadásul több gyerek után mindegyik után külön-külön (Hivatalosan: A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni.)
  • arra nem érkezik visszajelzés, ha a regisztráció sikeres
  • ha majd lehet jelentkezni az oltás időpontjára is, azt csak az érvényesen regisztrált szülők tehetik majd meg

Egy tanács, ami működhet, ha nem akar valaki létrehozni még egy rakás mailcímet. Ha gmailes vagy, akkor a meglévő címed bármelyik karaktere közé szúrj be egy pontot, így ugyanarra a fiókra több alias email cím is létrehozható, mind ugyanoda érkezik majd.

A gyerekeket kórházi oltópontokon (ide lehet majd időpontot foglalni nemsokára) vagy a házi gyermekorvosoknál oltják majd (itt nyilván érdemes konzultálni, de ehhez is kell a gyerekek regisztrációja). Egy ampullában 10 gyermek oltásához elég vakcina lesz, a háziorvosoknak úgy kell megszervezniük az oltást, hogy ha kinyitják az ampullát, azt a 10 adagot be is kell adni.

December 15-étől kezdődik az 5-11 évesek oltása, Pfizerrel. A vakcina hatóanyaga ugyanaz, mint a felnőtté, de az adagolása és így a kiszerelése is más.

Az első ütemben 138 ezer adag vakcina érkezik, ennek a felét használják el, a másik felét elteszik a három héttel későbbi második adagra. Vagyis 69 ezer gyerek kaphatja majd meg az első hullámban az oltást, de rendszeresen érkeznek majd új szállítmányok. (Ebben a korosztályban 646 ezer gyerek van.)

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását az Európai Unióban. Ehhez új szállítmányok érkeznek.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 39 százalékos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt