A BioNTech vezetője szerint a negyedik vakcinát már az omikronhoz igazíthatják

járvány
2021 december 10., 05:22
comments 3

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új vakcinát fejleszteni az omikron variáns miatt, mondta Ugur Sahin, a német BioNTech vezetője a Spiegelnek adott csütörtöki interjúban.

Szerinte az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik „érvényesül”, ezért azt sem tudni, melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Ez azonban „nem újdonság, kezdetben a delta esetében is így volt”.

Beszélt arról is, hogy a vizsgálatok szerint az omikron csak egy „részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető”. Ugur Sahin szerint két adag vakcina még nem jelenti a kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást. Ha az omikron tovább terjed, „és úgy tűnik, hogy ez így is lesz, akkor tudományos szempontból észszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást”. Ehhez hozzátette, hogy jövő nyáron jöhet a negyedik oltás, ami – ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában – már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.