Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A BioNTech vezetője szerint a negyedik vakcinát már az omikronhoz igazíthatják

2021 december 10., péntek 5:22
3

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új vakcinát fejleszteni az omikron variáns miatt, mondta Ugur Sahin, a német BioNTech vezetője a Spiegelnek adott csütörtöki interjúban.

Szerinte az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik „érvényesül”, ezért azt sem tudni, melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Ez azonban „nem újdonság, kezdetben a delta esetében is így volt”.

Beszélt arról is, hogy a vizsgálatok szerint az omikron csak egy „részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető”. Ugur Sahin szerint két adag vakcina még nem jelenti a kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást. Ha az omikron tovább terjed, „és úgy tűnik, hogy ez így is lesz, akkor tudományos szempontból észszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást”. Ehhez hozzátette, hogy jövő nyáron jöhet a negyedik oltás, ami – ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában – már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt