Angela Merkel könyvet ír, ehhez csak az irodavezetőjére van szüksége, szellemírókra, újságírókra, történészekre nincs

külföld
2021 december 10., 18:20
comments 1

Első könyvére készül Angela Merkel volt német kancellár, aki a politikai pályafutásáról szóló kötetet irodavezetőjével közösen tervezi. A munka két-három évig tarthat. Az 1992 óta Angela Merkel mellett dolgozó Brigitte Baumann a Der Spiegel című német hírmagazinnak elmondta – az MTI összefoglalója szerint –, hogy már elő is készítette a legfontosabb mappákat.

A volt kancellár „nem kívánja az egész életét elmesélni”, hanem „a legfontosabb politikai döntéseit akarja megmagyarázni saját szavaival és az életútjára támaszkodva” – mondta a Der Spiegelnek Baumann, aki Eva Christiansen médiatanácsadó mellett Angela Merkel kiemelt munkatársa volt pártpolitikusi, miniszteri és 16 éves kormányfői pályafutása idején.

A kötet középpontjában a Merkel-korszak nagy krízisei állnak majd, a 2008-ban elmélyült pénzügyi, a 2015-ös európai migrációs és a csaknem két éve tartó koronavírus-válság.

Nem az olvasás öröme az első gondolat, amely az ember eszébe juthat egy olyan könyvről, amelynek szerzője a fizikus Angela Merkel és a maximalistaként számon tartott irodavezető, másokat azonban nem kívánnak bevonni a munkába – írta a Der Spiegel azzal kapcsolatban, hogy Brigitte Baumann kiemelte: „a kancellár és én egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha ezt a könyvet megcsináljuk, akkor egyedül dolgozunk, vagyis szellemírók, történészek, újságírók nélkül”.

Angela Merkel az e hét szerdai kormányváltással visszavonult a közéletből. Ezzel együtt egy pénteken ismertetett felmérés szerint továbbra is a legnépszerűbb politikus Németországban. A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a mínusz öt és plusz öt közötti skálán mért népszerűsági indexe 2,7-en áll, amivel messze megelőzi a második helyezett Olaf Scholzot, az új kancellárt, akinek 2,1 pontja van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.