Az ITM szerint négyből három karácsonyi égősor veszélyes

2021 december 10., péntek 7:44
3

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése során kiderült, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható karácsonyi égősorok több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a problémás égősorokat nem kevésbé tűzveszélyesek, mint a gyertyák, utóbbiak pedig még csak nem is ráznak.

Az ITM akkreditált mechanikai és villamos laboratóriuma a bolti kínálatból eddig 31 karácsonyi égősort vizsgált meg, ezek közül 24-et találtak áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. A megbukott termékeknél jellemzően nem csak egy, hanem többnyire hét-nyolc hiba is előfordult. Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket.

Huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. A legtöbb veszélyes termék filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt