Magnus Carlsen ismét megvédte világbajnoki címét

sport
2021 december 10., 15:52

Ötödször is világbajnok minden idők egyik legjobb sakkozója, a norvég Magnus Carlsen, miután pénteken megint legyőzte az orosz Jan Nyepomnyascsijt. Ezzel a 14 meccsesre tervezett döntőn már a 11. parti után végeredményt hirdettek, Carlsen ugyanis átlépte a végső sikerhez szükséges 7 pontot. (Győzelemért 1 pont jár, míg döntetlenért 0,5-05 pontot adnak mindkét versenyzőnek, így alakult ki a 7,5-3,5-es eredmény.)

Magnus Carlsen 2021. december 8-án Dubajban.
photo_camera Magnus Carlsen Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

A tavalyról idénre halasztott dubaji döntő első öt partija döntetlent hozott (köztük rendkívül emlékezetes és elég egyhangú összecsapásokkal), a 6., a 8., és a 9. meccset viszont megnyerte a norvég, többször is komoly hibára kényszerítve ellenfelét. Ez történt pénteken is, Nepo hibája után Carlsen jelentős fölénybe került, és ezt könyörtelenül érvényesítette. Ezzel bebizonyosodott, hogy a világranglistát 2010 óta vezető Carlsen továbbra is világbajnok marad, 2013 óta megszakítás nélkül az.

Arról, hogy milyen messzemenőbb következményei lehetnek az idei döntőnek, és hogy hogyan vált a sakk a járvány alatt egy nagyon népszerű e-sporttá, nemrég hosszabb cikkben is írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.