Elhunyt Gulyás János filmrendező

GYÁSZ
2021 december 11., 19:14
photo_camera Gulyás János (a kamera mögött) a Nemes Endre (balra) Svédországban élő festőművészről 1973-ban, Óbudán forgatott filmje forgatásán. Fotó: Fortepan/Rádió- és Televízióújság (Vörös Ilona felvétele)/Wikimedia Commons CC BY 3.0

Elhunyt Gulyás János, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas dokumentumfilmest szombaton, 75 éves korában érte a halál. Gulyás a magyar dokumentumfilm meghatározó alaka volt, pályája elején két évvel idősebb bátyjával, Gyulával közösen forgattak több nagy hatású filmet, mint a Ne sápadj!, a Törvénysértés nélkül, vagy a Vannak változások. Később egyénileg elkészített művei is a legfontosabb társadalmi kérdéseket feszegették, forgatott például a kisiskolák bezárásáról, 2010 után pedig két filmet is forgatott a vörösiszap-katasztrófáról.

Gulyás a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt, a szervezet több általa jegyzett alkotást is beválogatott száz magyar dokumentumfilmes válogatásába. Ez a részlet a Vannak változások című 1978-as szociografikus dokumentumfilm egyik legmegrázóbb jelenete: a két filmes 10 évvel első amatőrfilmjük készítése után visszament Penészlekre, egy elhagyatott kistelepülésre a román határhoz. A film azt feszegette, hogy lehet-e, és ha igen, hogyan lehet beszélni a szocializmus alatt nagyon is létező nyomorról.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt