Trump stábja már napokkal a január 6-i zavargások előtt tudta, hogy valami készül

külföld
2021 december 11., 16:40
comments 3

Komoly bizonyítékot talált az idén január 6-i zavargások, vagy hát ne szerénykedjünk, puccskísérlet körülményeit vizsgáló amerikai törvényhozási bizottság arra, hogy Donald Trump stábja már napokkal korábban tudta, hogy valami súlyos dolog fog történni az előző novemberi választás hivatalos eredményhirdetésén, Joe Biden választási győzelmének kihirdetésekor.

Január 6-án Donald Trump elnök a Fehér Ház előtt buzdította a választási csalás hazugságával feltüzelt híveit cselekvésre, minekutána azok egy több ezres csoportja megrohamozta a Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét.

Aznap tartotta közös ülését a képviselőház és a szenátus, ahol alapvetően ceremoniális eljárásban kihirdették a 2020 novemberi választás győztesét, Joe Bident. Trump azonban nem ismerte el választási vereségét - Biden meggyőző fölénnyel győzött -, és már hónapok óta kitartóan, ugyanakkor mindenféle bizonyíték nélkül választási csalást emlegetett.

A történteket vizsgáló törvényhozási bizottság a Trump kabinetfőnökétől, Mark Meadowstól kapott több ezer irat között bukkant egy Poweroint-prezentációra, aminek "Választási Csalás, Külföldi Beavatkozás & Opciók Január 6-ra" volt a címe, és bizonyosan január 6-a előtt készült, mert a bizonyítékok alapján republikánus képviselők és szenátorok egy szűk csoportjának már január 4-én bemutatták. A prezentációban részletesen bemutatták, hogy hogyan lehetne megpuccsolni az USA törvényesen megválasztott elnökét, és hatalomban tartani Donald Trumpot.

A terv az volt, hogy január 6-án a választásba történt külföldi beavatkozásról tájékoztassák a törvényhozókat, hogy aztán ennek apropóján szükségállapotot hirdessenek, érvénytelenítsék az elektronikus úton leadott szavazatokat, és rávegyék Mike Pence alelnököt, hogy ceremoniális szerepén túl lépve tagadja meg Biden győzelmének hitelesítését, és egyoldalúan Trumpot hirdesse ki a választás nyertesének. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.