Először tárgyal izraeli kormányfő az Egyesült Arab Emírségekben

2021 december 12., vasárnap 18:56

Először jár hivatalos látogatáson az Egyesült Arab Emírségekben izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett este érkezett meg az Öböl-menti országba.

A két ország 2020-ban rendezte kapcsolatait a Donald Trump amerikai elnök által kezdeményezett, ún. Ábrahám-megállapodások részeként.

Indulás előtt Bennett úgy nyilatkozott, hogy hétfőn találkozik az ország de facto vezetőjével, Mohamed bin Zájed Ál Nahajan trónörökössel. Az izraeli kormány szóvivője megerősítette, hogy Bennett megérkezett Abu-Dzabiba. Az emírségek részéről egyelőre nem tettek bejelentést az izraeli kormányfő látogatásáról.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a kormányülésen Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

A palesztinok elítélték Izrael és az arab országok közeledését. Nabil Rudeineh, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Bennett látogatása sérti az arab konszenzust, aminek a célja a palesztin ügy támogatása. Ezt a szóvivő szerint az izraeli megszállás egyre nehezebbé teszi.

Az izraeli kormány a héten dönt arról, hogy jóváhagyja-e azt szerződést, aminek értelmében a Perzsa-öbölből érkező olajat szállítanának Eilatba. A szerződést környezetvédő szervezetek az izraeli legfelsőbb bíróságon támadták meg, és a Bennett-kormány energiaügyi minisztere sem támogatja. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt