Betartana a kormány a nagy élelmiszerláncoknak

POLITIKA
2021 december 13., 09:43
comments 52

A Telex birtokába jutott dokumentum szerint a kormány azt tervezi, hogy egy élelmiszer-pazarlás elleni intézkedésnek álcázott döntéssel nehezíti meg a nagy élelmiszerláncok helyzetét.

photo_camera Aldi Fotó: THIERRY ROGE/BELGA/AFP

Eszerint azokat az élelmiszereket, amiknek már közel a lejárati ideje, fel kellene ajánlaniuk az államnak. Pontosabban az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőriz. A közeli lejárati idő azt jelenti, hogy a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával.

Ezenkívül a kiskereskedelmi adójukat is emelné a kormány.

A tervezet alapján a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárdnál nagyobb bevételt elérő láncokat (ilyen pl. az Aldi, a Tesco, a Spar és a Lidl is) érintenék az új szabályok. A hazai élelmiszerláncokat a törvénymódosítások nem érintenék.

A Telex az ügyben kereste az Agrárminisztériumot, egyelőre azonban nem kaptak választ kérdéseikre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.