Alekszej Navalnij lánya vette át apja nevében az EP Szaharov-díját

POLITIKA
2021 december 15., 13:14
comments 2

Darija Navalnija, a börtönben lévő Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki lánya vette át apja nevében szerdán az Európai Parlamentben az emberi jogokért, a demokráciáért és a gondolatszabadságért folytatott küzdelemért járó Szaharov-díjat.

A politikus lánya a díj átvételekor tartott beszédében nemtetszését fejezte ki "azokkal szemben, akik pragmatikus úton közelítik meg a kapcsolatokat Oroszországgal". "Csak vissza kell tekinteni a történelemre és láthatjuk, hogy a zsarnokokkal nem lehetséges együttműködni - hangsúlyozta Navalnaja.

David Sassoli, az Európai Parlament olasz elnöke a díjátadó beszédében Navalnij, és minden jogtalanul fogva tartott Szaharov-díjas szabadon bocsátására szólított fel. Navalnij az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és kormánya politikájának bírálójaként vált ismertté. Tavaly augusztusban, egy szibériai út során, feltehetően idegméreggel támadást követtek el ellene. Külföldi gyógykezelése után, az idén januárban visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, februárban pedig egy gazdasági bűncselekmény miatt rá kiszabott két és fél év börtönbüntetés letöltésére ítélték. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.