Az Opus Global a járvány ellenére is 23,8 milliárd forintos profitot ért el az első háromnegyedévben

gazdaság
2021 december 15., 19:19
comments 5

Az Opus Global Nyrt. 23,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el konszolidált szinten idén az első háromnegyedévben, ami a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest 20,8 milliárd forintos eredményjavulás – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt IFRS szerinti jelentésében.

Az eredmény a csoport teljes portfólióját megvizsgálva több szempontból is kiemelkedő, mivel a háromnegyedéves konszolidáció során az eredménykimutatásba az idén kiépített energetika szegmens társaságainál csak az akvizíció napját követő időszak (vagyis az Opus Tigáz Zrt. esetében csak 6 havi, az Opus Titász Zrt. esetében pedig csak egy, a szeptemberi hónap) eredménye számít bele – írták.

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. mérlegfőösszegét 47 százalékkal 822,8 milliárd forintra növelte, míg saját tőkéje több mint 23 százalékos növekedést ért el a tavaly év végéhez képest, így a beszámolási időszak végén a saját tőke értéke 280,6 milliárd forint. A mérlegfőösszeg-növekedés nagyrészt az energetikai társaságok akvizíciójának eredménye.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én.
photo_camera Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

A jelentés szerint a csoport 2021. év első 9 hónapjában a jelen gazdasági helyzetben, amit már nagy mértékben érintett a kritikus energiahelyzet és az alapanyagok ugrásszerű áremelkedése, 9,3 milliárd forint konszolidált üzemi eredményt (EBIT) produkált, míg a konszolidált EBITDA közel 26,5 milliárd forintot ért el. Előbbi 6 százalékkal kisebb, utóbbi 1 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál.

Az időszakban a turizmus szegmens továbbra is a világjárvány miatti jelentős korlátozások mellett üzemelt, hiszen január-februárban, a koronavírus-járvány kitörése előtt még a Hunguest Hotels Zrt. összes szállodája üzemelt, és a veszélyhelyzeti korlátozások miatt elrendelt üzemszünet idén az első 9 hónapban kétszer olyan hosszú volt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Az üzemszünet ideje alatt közel 250 ezer vendégéjszaka esett ki az idei időszakból – írták.

Az Opus Global Nyrt. összes működési bevétele 17 százalékkal 188,9 milliárd forintra nőtt. A háromnegyedévi összes működési bevételből az ipari termelés szegmens adja a legnagyobb részarányt, 53 százalékot, a mezőgazdaság és élelmiszeripar 30 százalékot, az energetika 10 százalékot, míg a turizmus szegmens az ismert pandémiás környezetben a veszélyhelyzeti korlátozások következtében elrendelt üzemszünet ellenére is 7 százalékos bevételi arányt tudott generálni. Az ipari szegmens bevétele a már ismert megkötött szerződésállomány alapján továbbra is a cégcsoport árbevételének stabil részesedését tudja biztosítani.

A csoport konszolidációs körébe szeptember 30-án 39 társaság tartozott, a már működő energetika szegmenssel együtt, míg a bázisidőszakban, a tavalyi év ugyanezen napjával 36 társaság alkotta a csoportot, de ekkor az energetikai divízió még nem volt aktív.

Szeptember 30-án az Opus-csoportban a foglalkoztatottak létszáma 4637 fő volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.