A WHO jóváhagyta veszélyhelyzeti alkalmazásra a Novavax egyik védőoltását

járvány
2021 december 17., 20:59
comments 1

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját - írja az MTI. Így ezt a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott Covax program keretében is alkalmazhatják a jövőben.

A CovavaxTN nevű vakcina a kilencedik, amit az ENSZ egészségügyi szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott. A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A WHO közölte, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szervének ajánlásai alapján véglegesíti saját értékelését. A Financial Times nevű brit lap csütörtökön azt írta, hogy az EMA várhatóan a jövő héten hoz döntést az oltásról.

Novavax
photo_camera Novavax Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

A Novavax-készítmény jóváhagyása jelentősen megnöveli majd a szegény országok védőoltáshoz jutását a Covax program keretében. „A jóváhagyás célja, hogy növelje a vakcinához történő hozzájutás esélyét mindenekelőtt az alacsony jövedelmű országok számára, amelyek közül negyvenegy még mindig nem volt képes átoltani a lakosság 10 százalékát, 98 ország pedig nem érte el a 40 százalékos átoltottságot” - olvasható Mariangela Simao, a WHO gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez történő hozzáférésért felelős igazgatóhelyettese pénteken kiadott közleményében. (Arról, hogy szegény és gazdag országok vakcinához való hozzáférése hogyan függ össze a járvánnyal, Csurgó Dénes írt nemrég A nyugati országok tehetnek az omikron kialakulásáról? című cikkében.)

A Novavax és az SII közölte, hogy több mint 1,1 milliárd adag védőoltást szállít a Covax részére, de azt is elmondták, hogy vizsgálják, mennyire véd az oltás az új típusú koronavírus omikron változatával szemben, és szükség esetén megkezdik a módosított vakcina kifejlesztését.

A Novavax vakcináját eddig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken engedélyezték. Folyamatban van a vizsgálata az EMA-nál és Nagy-Britanniában. A cég az év végéig tervezi benyújtani az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.