18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Állatkínzás miatt mehet börtönbe egy nyírbogáti pár

ÁLLAT
2021 december 17., 09:57

Állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt egy kutyaszaporítással foglalkozó párt a Nyírbátori Járásbíróság - közölte a Nyíregyházi Törvényszék az MTI-vel pénteken.

Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa, a per másodrendű vádlottja kutyák szaporításával foglalkozott, céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de rendkívül rossz körülmények között tartották őket. Az állatok zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amelyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. Az etetésről, itatásról sem gondoskodtak megfelelően, így a kutyák nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Állatorvosi gyógykezelés, oltás, ellátás egyáltalán nem történt. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki, külső és belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

A hatóság felszólította a párt, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de eredménytelenül, így 2019 áprilisában állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. Ekkor posztolt a faluból a Noé Állatotthon is.

link Forrás

Mindezek miatt a Nyírbátori Járási Hivatal 2019 májusában több mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elsőrendű vádlottat. Ám ez nem volt elég, a vádlottak 2019 második felében ismét kutyák és macskák tartásába kezdtek, hogy szaporítsák, aztán eladják őket.

A nyírbogáti ingatlan udvarát és a lakás valamennyi helyiségét nagy mennyiségű állati és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag.A vádlottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták őket, a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hűtőtőládában helyezték el, amelynek tetejét csak résnyire támasztották ki levegőzés érdekében - sorolta közleményében a bíróság.

2020 júniusában aztán a hatóság az állatmentő szervezetekkel együttműködve három ingatlanról 58 kutyát, hét kecskét és öt macskát mentett ki.

A bíróság csütörtökön a férfit kétrendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás, garázdaság és zaklatás miatt (melyeket a bíróság az állatkínzásához csatolt) három év börtönbüntetésre, párját pedig kétrendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. Ez nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére. A faluban már hat éve is történt megdöbbentő állatkínzás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.