Boris Johnsont figyelmeztették a párttársai

külföld
2021 december 18., 06:20

A kormányzó brit Konzervatív Párt prominens képviselői közül többen is figyelmeztették Boris Johnson miniszterelnököt a párton belül erősödő elégedetlenségre, miután a konzervatívok vereséget szenvedtek egy olyan választókörzetben, amelynek korábban mindig tory képviselője volt.

A péntek este hivatalossá vált végeredmény szerint a nyugat-angliai North Shropshire választókerületben a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan győzött.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi képviselő, a konzervatív párti Owen Paterson komoly lobbibotrányba keveredett, és az ellene indult parlamenti vizsgálat közepette a múlt hónapban lemondott képviselői mandátumáról.
Paterson 1997 óta képviselte a londoni alsóházban North Shropshire-t. Ez a nyugat-angliai térség egységesen vagy több részre osztva, néha más elnevezéssel, de valamilyen formában az 1830-as évek óta létezik parlamenti választókerületként, és az azóta eltelt csaknem két évszázadban mindig konzervatív párti képviselője volt.
A csütörtökön tartott választást azonban jelentős előnnyel a Liberális Demokraták jelöltje nyerte.

Helen Morgan, a térség új képviselője a hivatalos eredmény pénteki kihirdetése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: North Shropshire népe az egész brit nép nevében szólt, és "azt üzente Boris Johnsonnak, hogy a buli véget ért". A nap folyamán a Konzervatív Párt több vezető képviselője is ugyanilyen vagy hasonló értelmű üzenteket fogalmazott meg Johnson címére.

Sir Roger Gale, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki csaknem negyven éve képviseli délkelet-angliai választókerületét a londoni alsóházban, péntek este a BBC rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Boris Johnsonnak "még egy dobása van, aztán vége".

Ruth Davidson, a Konzervatív Párt skóciai tagozatának volt vezetője is azt mondta péntek este, hogy Johnsonnak "van még egy utolsó esélye" a bizonyításra.
Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a Konzervatív Párton belül az a közvélekedés, hogy ezt az utolsó esélyt a májusban esedékes angliai helyhatósági választások kínálják, és már hallhatók olyan hangok, hogy kudarcos tory szereplés esetén Johnson ellen akár bizalmatlansági indítvány is készülhet.

Johnson körül az utóbbi hetekben több politikai botrány is kipattant. A legnagyobb megítélésbeli kárt valószínűleg az okozta, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.