Egy nap alatt megduplázódott a Fülöp-szigeteki tájfun halálos áldozatainak száma

katasztrófa
2021 december 20., 08:16

Kétszáz fölé nőtt hétfő reggelre a Rai tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, 52 embert eltűntként tartanak nyilván, és 239-en megsérültek, közölték a hatóságok.

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, még mindig vannak olyan települések az országban, amelyeket meg sem tudtak közelíteni. Az áldozatok száma így jóval több lehet annál is, mint amit hétfőn közöltek.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A hatóságok szerint a vihar 780 ezer embert érintett, közülük már több mint 400 ezret kellett elmenekíteni lakóhelyéről.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar volt a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartották nyilván, azaz ereje megfelelt a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.