Egykori diákvezér győzött a chilei elnökválasztáson

külföld
2021 december 20., 05:22
comments 1

A chilei baloldali Gabriel Boric nyerte meg az ország elnökválasztásának második fordulóját vasárnap.

A főváros, Santiago de Chile belvárosában a támogatók ujjongtak, ölelkeztek és Boric képét viselő zászlókat lobogtattak, amelyeken az állt: "Megcsináltuk!"

A szavazatok több mint 99 százalékát már összesítették, és a 35 éves Boric, aki egy széles baloldali koalíciót vezet, a voksok 55,86 százalékát szerezte meg. Jobboldali riválisa, José Antonio Kast 44,14 százalékot kapott, és rögtön elismerte vereségét. A Twitter közösségi oldalon gratulált vetélytársának a nagyszerű sikerhez.

„Mától ő Chile megválasztott elnöke, és megérdemli minden tiszteletünket és konstruktív együttműködésünket” - fogalmazott. A győztes politikus a márciusban leköszönő Sebastián Pinera jobbközép elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során azt mondta: "Én minden chilei elnöke leszek."

photo_camera Gabriel Boric győzelmi beszédekor. Fotó: CRIS SAAVEDRA VOGEL/Anadolu Agency via AFP

Ez volt az elmúlt évtizedek legmegosztóbb választása az országban, a két jelölt merőben eltérő jövőképet vetített a szavazók elé. Az 55 éves Kast a törvényt, a rendet középpontba állító kampányt folytatott, és védelmébe vette Augusto Pinochet egykori diktátort. Gyakran Jair Bolsonaro brazil elnökhöz hasonlították. Mindkét jelölt kívül állt azon a centrista politikai sodorvonalon, amely a Pinochet katonai diktatúráját követő 1990-es demokráciához való visszatérés óta uralta Chilét. Mindketten mérsékelték álláspontjukat az elmúlt hetekben, hogy megnyerjék a centrista szavazókat.

Miguel Ángel López, a Chilei Egyetem professzora szerint Boricra bonyolult időszak vár, és tárgyalnia kell az ellenzékkel a megosztott kongresszus miatt, amelyben egyik oldalnak sincs többsége.

„Most egy tartalmas beszédet kell mondania, amelyben megpróbál véget vetni a bizonytalanságnak. Sok múlik majd ezen, valamint a kinevezésein és a döntésein. A nemzetközi befektetők nagyon fognak figyelni erre” - emelte ki.

Támogatói szerint Boric felül fogja vizsgálni az ország gazdasági modelljét, amely még Pinochet idejéből származik. Ennek a modellnek tulajdonítják a gazdasági növekedés ösztönzését, de támadják, amiért éles szakadékot teremtett a gazdagok és a szegények között.

Boric, aki 2011-ben egy jobb és megfizethetőbb oktatást követelő diáktüntetés élén vált ismertté, szombaton nyílt levélben azt írta, hogy meg fogja valósítani azokat a változtatásokat, amelyeket a chileiek a 2019-es társadalmi felkelések során el akartak érni. A hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demonstrációk elindították a több évtizedes chilei alkotmány átdolgozásának hivatalos folyamatát, amelyről jövőre népszavazáson döntenek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.