Szél Bernadett: Merkely Bélának nincsenek meg azok a kórházi adatok, amikre ő maga hivatkozott

járvány
2021 december 20., 11:13
comments 7

Október végén Merkely Béla, a SOTE rektora négy egyetemi klinika "rendszeresen egyeztetett adataira" hivatkozva azt állította, hogy kizárólag 65 év alatti oltatlanok vannak lélegeztetőgépen. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kikérte ezeket az adatokat, de lepattant a SOTE rektoráról, írja a képviselő a Facebookján.

Szél Bernadett kérdései több mindenre kitértek: a koronavírussal fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen levők számára, illetve az elhunytak oltottságára. Kérte, azt is küldjék el, hogy az oltottak hány és milyen típusú oltást kaptak, és milyen a betegek kormegoszlása.

A SOTE előbb 15 napot kért a válaszadásra, majd ezt 45 napra módosította, végül pedig elutasította a képviselő kérését. Szél Bernadett szerint a SOTE azt is letagadta, hogy léteznek ilyen adatok, holott ezeket Merkely Béla korábban kommunikálta.

„Sajnálattal tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatokat a Semmelweis Egyetem nem tudja az Ön rendelkezésére bocsátani, mert azokat a kért formában nem kezeli és a fentiek alapján nem is köteles előállítani” - írta a SOTE Szélnek.

„Mi alapján mondta azt, hogy "a négy egyetem rendszeresen egyeztetett adatai szerint" nincs oltott lélegeztetőn? Ha vannak adatai, miért nem árulja el? Miért 45 nap után közli velem, hogy nincsenek is adatai és nem köteles azokat előállítani? Miféle járványkezelés ez, miért titkos, ami minden normális országban nyilvános adat: hogy a kórházban fekvők és elhunytak közül hány ember van beoltva?” - írja Szél Bernadett a posztjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.