Több mint ötvenezer embert evakuáltak Malajziában az utóbbi évtizedek legdurvább áradásai miatt

katasztrófa
2021 december 21., 05:35

Legalább 14 ember meghalt, és több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután Malajziát az utóbbi évtizedek legdurvább áradásai sújtották a hétvégén. Három napig erősen zuhogott az eső, ami nyolc államban okozott áradásokat: falvak és városok kerültek részben víz alá. Sok ember eltűnt, ezért félő, hogy a halottak száma nőni fog. A közvélemény a katasztrófa mértékében felelőssé teszi a kormányt is, állítólag ugyanis nem adtak ki megfelelő figyelmeztetést, a mentési munkálatok pedig késve és lassan haladtak.

Egy férfi evakuálásra vár a kocsija tetején Selangorban.
photo_camera Egy férfi evakuálásra vár a kocsija tetején Selangorban. Fotó: ARIF KARTONO/AFP

Hétfőig kb. 51 000 embert kellett kitelepíteni a házaikból, többségüket a Malajzia keleti partjánál található Pahang államból, amit a legsúlyosabb károk értek. A sűrűn lakott Selangor államot, ahol Kuala Lumpur is található, szintén erősen sújtotta az áradás. Ez még a monszunszezonhoz képest is extrém volt, Kuala Lumpur belvárosában olyan magasan állt a víz, mint utoljára 1971-ben.

Lakók, miután visszatértek az áradás után a házukhoz, nem messze Kuala Lumpurtól.
photo_camera Lakók, miután visszatértek az áradás után a házukhoz, nem messze Kuala Lumpurtól. Fotó: MAT ZAIN/NurPhoto via AFP

A hatóságok attól is tartanak, hogy megugorhat a covid-fertőzöttek száma, hiszen most az ideiglenes menhelyeken több ezer ember zsúfolódik össze.

Az esőzés hétfőre enyhült, voltak, akik visszatérhettek az otthonaikba, ott, ahol már elvonult az ár. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.