Több mint ötvenezer embert evakuáltak Malajziában az utóbbi évtizedek legdurvább áradásai miatt

katasztrófa
2021 december 21., 5:35

Legalább 14 ember meghalt, és több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután Malajziát az utóbbi évtizedek legdurvább áradásai sújtották a hétvégén. Három napig erősen zuhogott az eső, ami nyolc államban okozott áradásokat: falvak és városok kerültek részben víz alá. Sok ember eltűnt, ezért félő, hogy a halottak száma nőni fog. A közvélemény a katasztrófa mértékében felelőssé teszi a kormányt is, állítólag ugyanis nem adtak ki megfelelő figyelmeztetést, a mentési munkálatok pedig késve és lassan haladtak.

photo_camera Egy férfi evakuálásra vár a kocsija tetején Selangorban. Fotó: ARIF KARTONO/AFP

Hétfőig kb. 51 000 embert kellett kitelepíteni a házaikból, többségüket a Malajzia keleti partjánál található Pahang államból, amit a legsúlyosabb károk értek. A sűrűn lakott Selangor államot, ahol Kuala Lumpur is található, szintén erősen sújtotta az áradás. Ez még a monszunszezonhoz képest is extrém volt, Kuala Lumpur belvárosában olyan magasan állt a víz, mint utoljára 1971-ben.

photo_camera Lakók, miután visszatértek az áradás után a házukhoz, nem messze Kuala Lumpurtól. Fotó: MAT ZAIN/NurPhoto via AFP

A hatóságok attól is tartanak, hogy megugorhat a covid-fertőzöttek száma, hiszen most az ideiglenes menhelyeken több ezer ember zsúfolódik össze.

Az esőzés hétfőre enyhült, voltak, akik visszatérhettek az otthonaikba, ott, ahol már elvonult az ár. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt