Továbbra is kitüntethetik a volt besúgókat Romániában

külföld
2021 december 21., 14:51
comments 1

"Elutasította hétfőn a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely megtiltotta volna, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve a Szekuritátéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek kitüntetést kapjanak." - írja a Transindex.

photo_camera A román néphadsereg katonái söprögetnek 1989. december 26-án Bukarestben, a Szekuritáté szétlőtt székháza előtt. Fotó: ROBIN SIMON HERTZOG/AFP

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be módosításként a kitüntetésekkel foglalkozó és a Szekuritáté irattárában őrzött dokumentumok hozzáférését szabályozó törvényekhez.

Elfogadásával szigorúbban ellenőrizhetnék az érdemrendek tagjainak múltját, illetve legfeljebb 10 évre korlátoznák a Rendek Kancelláriája vezetőjének mandátumát. Lehetővé tenné továbbá, hogy az eddig kitüntetett besúgóktól visszavonják az állami kitüntetéseket, ami az USR szenátora szerint visszaadná az állami kitüntetések becsületét Romániában.

A tervezet ellen 43, mellette 33 szenátor szavazott, így az a felső házban elbukott, az ügyben a képviselőházé a végső döntés. (Via Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt