Továbbra is kitüntethetik a volt besúgókat Romániában

külföld
2021 december 21., 14:51
comments 1

"Elutasította hétfőn a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely megtiltotta volna, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve a Szekuritátéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek kitüntetést kapjanak." - írja a Transindex.

A román néphadsereg katonái söprögetnek 1989. december 26-án Bukarestben a Securitate szétlőtt székháza előtt.
photo_camera A román néphadsereg katonái söprögetnek 1989. december 26-án Bukarestben, a Szekuritáté szétlőtt székháza előtt. Fotó: ROBIN SIMON HERTZOG/AFP

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be módosításként a kitüntetésekkel foglalkozó és a Szekuritáté irattárában őrzött dokumentumok hozzáférését szabályozó törvényekhez.

Elfogadásával szigorúbban ellenőrizhetnék az érdemrendek tagjainak múltját, illetve legfeljebb 10 évre korlátoznák a Rendek Kancelláriája vezetőjének mandátumát. Lehetővé tenné továbbá, hogy az eddig kitüntetett besúgóktól visszavonják az állami kitüntetéseket, ami az USR szenátora szerint visszaadná az állami kitüntetések becsületét Romániában.

A tervezet ellen 43, mellette 33 szenátor szavazott, így az a felső házban elbukott, az ügyben a képviselőházé a végső döntés. (Via Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.