Valaki egy kartondobozban 180 ezer dollárt küldött postán egy harlemi főiskola fizika tanszékének

oktatás
2021 december 21., 19:37
comments 1

Amikor a félévben visszatért a személyes tanításhoz Vinod Menon, a harlemi City College of New York 49 éves fizikaprofesszora, átnézte az irodai leveleit, és talált egy kis kartondobozt, ami több mint 9 hónapja állt a főiskola postatermében, majd az irodájában, és neki címezték.

180 ezer dollár (kb. 59 millió forint) készpénz volt benne.

A mellékelt levél szerint a készpénzt adománynak szánták, hogy megsegítsék a City College rászoruló fizikus- és matematikus hallgatóit. Az aláírás nélküli levél szerint az adományozó a City College-ben szerzett alap- és mesterdiplomát fizikából, és ezzel is szeretné meghálálni az ott kapott oktatást, ami „hosszú, eredményes, rendkívül hálás” tudományos karrierhez vezetett.

A rendőrség megpróbálta kideríteni, hogy ki adhatta fel a pénzt, de nem jutottak vissza a forrásig, csak az derült ki, hogy a bankjegyek nem bűncselekményből származtak. A levelet nem írták alá, és a feladóként megjelölt Kyle Paisley nem szerepelt diplomásként a főiskola nyilvántartásában. A főiskola kapott ugyan nagyobb adományokat (júliusi eleje óta 17,2 millió dollárt gyűjtött össze), de Menon szerint az ajándék egy nagy elismerés a fizika tanszéknek.

A nano- és mikrofotonikára specializálódott Vinod Menon 1996-ban emigrált Indiából, és olyan állami egyetemeken és magánintézményeken tanult meg kutatott, mint a Princeton Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology. Bár hívták tanítani elit iskolákba, inkább a City College-ben maradt, főleg azért, mert ott megfizethető oktatást kínálnak sokféle diáknak, akik közül sokan bevándorlók, és sokuknak a családjában még senki nem járt főiskolára. „Az itteni tanítás impaktfaktora sokkal nagyobb. Ez olyan hely, ahol felemelhetsz valakit” – mondta.

Az iskola a pénzből ösztöndíjprogramot tervez indítani. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt