Az Eötvös Károly Intézet szerint a túszul ejtett Alkotmánybíróság kollaboráns elnöke a túszejtők védelmét kéri

2021 december 22., szerda 9:22
18

Az Eötvös Károly Intézet reagált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke által december 14-én közzétett nyílt levelére, amelyben arról írt: azok az "egyre erősödő politikai jellegű elképzelések, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba" szerinte támadást jelentenek a demokrácia és a jogállamiság ellen.

Az Eötvös Károly Intézet A túszul ejtett Alkotmánybíróság kollaboráns elnöke a túszejtők védelmét kéri című blogbejegyzésben fejtette ki álláspontját:

A Magyarországon 2010 után kialakult politikai rendszer demokráciának mutatja magát, miközben nem az, többek között azért, mert a formálisan létező demokratikus intézmények – amelyeknek éppen a demokrácia működésének védelme lenne a célja – az autokratikus hatalmi célok szolgálatában állnak. Sulyok Tamás levele ennek az álságos működésmódnak ékes példája: az autokrata rezsim által pozícióba juttatott elnök a jogállamot lebontó, a hatalmi ágak elválasztását megszüntető, az Alkotmánybíróságot a hatalmi célok szolgálatába állító autokratikus hatalom legfőbb közjogi méltóságaitól valójában a jogállam felszámolását jelentő közjogi állapot fenntartását kéri

- írták. Hozzátették: bár előre nem tudhatjuk, hogy Orbán mélyállamának aktorai pontosan miként cselekszenek majd egy esetleges egyszerű többségű ellenzéki siker és kormányváltás esetén, az Alkotmánybíróság elnökének levele nem a legjobb előjel. Az Eötvös Károly Intézet elnöke Majtényi László, aki 1990-1995 között az Alkotmánybíróság főtanácsosa is volt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt