Belgium is szigorít az omikron miatt

járvány
2021 december 22., 19:30

A belga kormány szigorításokat jelentett be, amiktől azt reméli, hogy segítenek lefékezni a koronavírus omikron variánsának terjedését.

A rendelkezések értelmében vasárnaptól a moziknak, színházaknak és koncerttermeknek be kell zárniuk, és tilos lesz minden olyan beltéri rendezvény megtartása, ahol több mint 200 ember vesz részt.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A sátorban megrendezendő kültéri eseményeket is betiltják a hatóságok, a vásárlást legfeljebb párban engedik. Az üzletek egyszerre csak egy vásárlót engedhetnek be 10 m2-enként, és a sportmérkőzéseket csak közönség nélkül lehet megtartani.

Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök a rendelkezéseket bejelentő sajtótájékoztatóján azt mondta,: „az újonnan fertőzöttek száma általában csökkenőben van, de az, amit eddig tudunk az omikron variánsról, nem túl pozitív”. „A szakértők szerint ez a változat nagyon hamarosan nálunk is dominánssá válik. Egy dolog biztos: óvatosabbnak kell lennünk, mint valaha” – mondta.

A belga miniszterelnök felhívta a figyelmet a harmadik, emlékeztető oltás beadatásnak fontosságára, de azt is elmondta, hogy a helyzet ellenőrzés alatt tartásához további kormányzati intézkedésekre lesz szükség.

Belgiumban a múlt héten naponta átlagosan 8299 ember fertőződött meg, 36 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A kórházi felvételek száma 24 százalékkal csökkent, naponta kb. 207 beteget utaltak be egészségügyi intézményekbe. A járványban a múlt héten napi átlagban 36 ember hunyt el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.