Foreign Policy: belső harcok bénítják a Fidesz ellen küzdő ellenzéket

2021 december 22., szerda 9:59
6

A magyarországi politikai helyzetképről a Foreign Policyban megjelent összefoglaló azt emeli ki, hogy korábban úgy látszott: az összefogással az ellenzéki pártok minden eddiginél jobb lehetőséghez jutottak Orbán megbuktatására, ám a folyamat elakadt a belharcokon és a tehetetlenségen - olvasható a hvg.hu-n.

Az írás szerint már mutatkoznak repedések az ellenzéken belül. Az egyik gond, hogy a döntések füstös hátsószobákban születnek meg. Márki-Zay úgy nyilatkozott a lapnak, hogy jelenleg az okoz neki nagy fejtörést, miként érhetné el, hogy tavasszal szerephez jussanak azok a független jelöltek, akik az ő mozgalmát támogatják, és nyertek az előválasztáson. Attól tart ugyanis, hogy az érintetteket kötelezni akarják: tegyenek hűségesküt a hat tömörülés közül valamelyik mellett. A civakodás pedig elvonja az összefogást a terepmunkától, noha anélkül esélye nincs kiütni a nyeregből a Fideszt, amely főként vidéken erős.

Az amerikai külpolitikai szaklap cikke szerint a Fidesz már kampányüzemmódra állt: osztogatja a pénzeket, és a jövő hónapban várhatóan még nagyobb sebességbe kapcsol. A fő húzótéma előreláthatólag a bevándorlás-ellenesség és Márki-Zay politikai tapasztalatlansága lesz. Orbán máris azzal vádolja az USA-t és Sorost, hogy azok bele akarnak avatkozni a választásba. Ezért igencsak fontos az ellenzék számára, hogy felgyorsítsa saját, megfeneklett hadjáratát – hangsúlyozza a Foreign Policy Budapestről küldött jelentése. (HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt