Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Gyanús, hogy az omikron enyhébb megbetegedést okoz, de még mindig nem biztos

2021 december 23., csütörtök 8:01

Dél-afrikai és skóciai adatok alapján is elképzelhető, hogy a koronavírus omikron variánsa valóban enyhébb betegséget okoz a korábbiaknál, de még mindig sok a kérdőjel.

Dél-Afrikában az október elejétől november végéig azonosított omikronos és nem-omikronos fertőzötteket vetették össze. Azoknál, akik az omikront kapták el, ötöde volt a kórházba kerülés kockázata azokhoz képest, akik másik variánssal fertőződtek meg. De ha már kórházba kerültek, ugyanakkora eséllyel betegedtek meg súlyosan.

Az omikronos fertőzötteket összehasonlították az áprilistól novemberig regisztrált deltás fertőzöttekkel is. Ez alapján az omikronosoknál kisebb volt a súlyos megbetegedés kockázata.

Mindez mégsem bizonyítja egyértelműen, hogy az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okozna. Torzíthatja az adatokat, hogy Dél-Afrikában néhány hónapja csengett le egy nagyobb delta-hullám, amikor sokan természetes védettséget szereztek. Ráadásul az omikron jobban képes kicselezni a vakcinák okozta védelmet, enyhe megbetegedést okozva az oltottaknál.

Fotó: NIKOLAS KOKOVLIS/NurPhoto via AFP

Közben Skóciában arra jutottak, hogy ha az omikron ugyanúgy viselkedne, mint a delta, akkor már 47 fertőzött lenne kórházban, de csak 15-en vannak.Itt viszont fontos kiemelni, hogy nagyon alacsony esetszámról van szó, és kevés idős ember vett részt a vizsgálatban, akik eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A BBC által idézett szakértők szerint ezek feltétlenül jó hírek, ugyanakkor az omikron szélsebesen terjed a deltához képest, és ha nagyon sokan fertőződnek meg, még mindig nagyon sokan kerülhetnek kórházba. Számos európai kormány - a magyar nincs köztük - ezért próbál elővigyázatos lenni, amíg nem tudunk többet a variáns működéséről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt