Gyanús, hogy az omikron enyhébb megbetegedést okoz, de még mindig nem biztos

járvány
2021 december 23., 08:01

Dél-afrikai és skóciai adatok alapján is elképzelhető, hogy a koronavírus omikron variánsa valóban enyhébb betegséget okoz a korábbiaknál, de még mindig sok a kérdőjel.

Dél-Afrikában az október elejétől november végéig azonosított omikronos és nem-omikronos fertőzötteket vetették össze. Azoknál, akik az omikront kapták el, ötöde volt a kórházba kerülés kockázata azokhoz képest, akik másik variánssal fertőződtek meg. De ha már kórházba kerültek, ugyanakkora eséllyel betegedtek meg súlyosan.

Az omikronos fertőzötteket összehasonlították az áprilistól novemberig regisztrált deltás fertőzöttekkel is. Ez alapján az omikronosoknál kisebb volt a súlyos megbetegedés kockázata.

Mindez mégsem bizonyítja egyértelműen, hogy az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okozna. Torzíthatja az adatokat, hogy Dél-Afrikában néhány hónapja csengett le egy nagyobb delta-hullám, amikor sokan természetes védettséget szereztek. Ráadásul az omikron jobban képes kicselezni a vakcinák okozta védelmet, enyhe megbetegedést okozva az oltottaknál.

photo_camera Fotó: NIKOLAS KOKOVLIS/NurPhoto via AFP

Közben Skóciában arra jutottak, hogy ha az omikron ugyanúgy viselkedne, mint a delta, akkor már 47 fertőzött lenne kórházban, de csak 15-en vannak.Itt viszont fontos kiemelni, hogy nagyon alacsony esetszámról van szó, és kevés idős ember vett részt a vizsgálatban, akik eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A BBC által idézett szakértők szerint ezek feltétlenül jó hírek, ugyanakkor az omikron szélsebesen terjed a deltához képest, és ha nagyon sokan fertőződnek meg, még mindig nagyon sokan kerülhetnek kórházba. Számos európai kormány - a magyar nincs köztük - ezért próbál elővigyázatos lenni, amíg nem tudunk többet a variáns működéséről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.