Hó helyett ónos eső hullik

időjárás
2021 december 24., 07:18

Péntek délelőtt eleinte még előfordulhat ónos eső, majd északkeleten a havazás egyre inkább havas esőbe, majd esőbe vált át, közben fokozatosan szűnik, gyengül.

Délután az Észak-Dunántúlon, míg este inkább a déli megyékben várható eső. Havazás legtovább az északkeleti országrészben tarthat ki, Szabolcs megye keleti felében akár 5 centimétert elérő hómennyiség is összejöhet A délelőtti órákban várhatóan fokozatosan vált át havas esőbe, ónos esőbe, majd esőbe, legkésőbb az északkeleti területeken. Az ónos eső várható mennyisége 0,1-1 milliméter.

A délnyugati szél mindenhol megerősödik, délen egy-egy viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 13 fok között alakul, délnyugatról északkelet felé haladva számíthatunk az alacsonyabb hőmérsékletekre. Késő estére 2 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint ónos esőre kell készülni Nógrád és Pest megye több járásában is. A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki emiatt.

Azt javasolják, hogy aki teheti, azokon a területeken, ahol ónos eső miatt riasztás van érvényben, ne induljon útnak. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni. (met.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.