Legfeljebb 72 kilométert utazhatnak egyedül az afgán nők

külföld
2021 december 26., 12:50
comments 1

Csak közeli férfi rokon kíséretében tehetnek meg 72 kilométernél hosszabb távot a nők Afganisztánban. Az „erények előmozdításáért és a bűn megelőzéséért” felelős minisztérium előírta azt is, hogy a sofőrök csak hidzsábot viselő nőt vehetnek fel, egyúttal felszólították az embereket, hogy ne hallgassanak zenét az autóban.

Az elmúlt hetekben megiltották olyan szappanoperák és műsorok sugárzását a tévében, amikben női színészek játszanak, a női műsorvezetők pedig szintén csak hidzsábban szerepelhetnek.

photo_camera Oktatási jogokért tiltakozó nők Kabulban, december 16-án Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A tálibok augusztusban szerezték meg ismét a hatalmat Afganisztában, azóta sorra hozzák a nők, lányok szabadságát súlyosan korlátozó intézkedéseket, sok kiskorú lány például nem mehet középiskolába.

A 90-es években, előző hatalmuk idején a tálibok burkát írtak elő a nők számára, csak férfi társaságában mehettek el otthonról, és egyáltalán nem dolgozhattak vagy tanulhattak. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt