Legfeljebb 72 kilométert utazhatnak egyedül az afgán nők

külföld
2021 december 26., 12:50

Csak közeli férfi rokon kíséretében tehetnek meg 72 kilométernél hosszabb távot a nők Afganisztánban. Az „erények előmozdításáért és a bűn megelőzéséért” felelős minisztérium előírta azt is, hogy a sofőrök csak hidzsábot viselő nőt vehetnek fel, egyúttal felszólították az embereket, hogy ne hallgassanak zenét az autóban.

Az elmúlt hetekben megiltották olyan szappanoperák és műsorok sugárzását a tévében, amikben női színészek játszanak, a női műsorvezetők pedig szintén csak hidzsábban szerepelhetnek.

photo_camera Oktatási jogokért tiltakozó nők Kabulban, december 16-án Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A tálibok augusztusban szerezték meg ismét a hatalmat Afganisztában, azóta sorra hozzák a nők, lányok szabadságát súlyosan korlátozó intézkedéseket, sok kiskorú lány például nem mehet középiskolába.

A 90-es években, előző hatalmuk idején a tálibok burkát írtak elő a nők számára, csak férfi társaságában mehettek el otthonról, és egyáltalán nem dolgozhattak vagy tanulhattak. (AFP)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.