Meghalt Desmond Tutu dél-afrikai emberi jogi aktivista, Johannesburg első fekete püspöke

külföld
2021 december 26., 08:02
comments 2
photo_camera Desmond Tutu 1985-ben Fotó: GIDEON MENDEL/AFP

Elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezető, emberi jogi aktivista, aki az apartheid rendszerrel szembeni kiállásáról vált ismertté az 1980-as években. Felszólalt más kisebbségek védelmében és tiltakozott a homofóbia ellen is.

Johannesburg első fekete püspökeként, majd Fokváros érsekeként gyakran lépett fel a dél-afrikai és globális faji egyenlőtlenségekkel szemben. 1995-ben az apartheid alatt történt jogsértések teljes körű felderítésére és dokumentálására létrehozott Igazság és Megbékélés Bizottság elnöke lett.

Desmond Tutu 90 éves volt. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.