Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A belga miniszterelnök kész megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a védőoltást

2021 december 27., hétfő 15:25
1

Alexander De Croo belga miniszterelnök „kész megfontolni”, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban – írja a La Libre Belgique.

A francia nyelvű újság jelentése szerint Alexander De Croo egy lapnak azt mondta: mindenekelőtt jobb meggyőzni az embereket, mint erőltetni a beoltást.

„De amikor azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést” – mondta.

De Croo november végén azt mondta, hogy a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosságnak, de most már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása.

„A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem” – mondta. A koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás kell.

Alexander De Croo beszédet mond Brugge-ben, a College of Europe-ban október 27-én. Fotó: James Arthur Gekiere/Belga via AFP

De Croo közölte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelem belgiumi stratégiája megváltozott: a korábbi cél az újabb hullámok elkerülése volt, most az, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani.

„Nézzünk szembe a tényekkel, nem az omikron okozta járványhullám lesz az utolsó. A vírus a következő években tovább szaporodhat, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele” – mondta a belga miniszterelnök.

A napilap beszámolója szerint a koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. Pénteken még csak a fertőzöttek 41 százalékánál mutatták ki.

A legfrissebb jelentések szerint naponta átlagosan 7011 ember fertőződik meg az új típusú koronavírussal, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti adatoknál.

A karácsonyi hétvégén naponta átlagosan 113 ember került kórházba a koronavírus miatt. Összesen kb. kétezren kaptak kórházi ellátást, közülük 613-at kezeltek intenzív osztályon. A fertőzés szövődményeiben átlagosan 37-en halnak meg naponta. Minden mutató enyhe csökkenést mutat.

A járvány kezdete óta 2 038 111-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 28 149-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt